Asbest in de meterkast

In de meterkasten waarin monteurs dagelijks werken, kan asbest verwerkt zijn. Onze monteurs zijn daarom opgeleid om asbest te herkennen. Veiligheid staat bij ons voorop. Daarom werken wij met strikte regels.

Handen monteur sleutelend in meterkast

Over asbest

Heeft u van ons bericht gekregen dat er vermoedelijk asbest in uw meterkast zit? Dan hoeft u zich hierover niet direct zorgen te maken. Asbest is namelijk zelden schadelijk als dit niet is bewerkt. In veel gevallen gaat het om asbestvilt. Dat is een materiaal dat achter de meterplaat zit.

Onze werkzaamheden

Als wij asbest aantreffen in uw meterkast, bepalen we eerst welke risico’s onze klanten en monteurs lopen. Daarna voeren we, als het mogelijk is, onze werkzaamheden op een veilige manier verder uit. Wij gebruiken bijvoorbeeld dan een andere techniek bij het plaatsen van een meter.

Monteur kijkend naar meter

Een asbestsaneerder regelen

Bent u opdrachtgever van werkzaamheden? Dan kan het zijn dat wij u vragen om asbest te laten verwijderen. Dit vragen we pas als onze monteur niet kan werken zonder een mogelijke asbestbesmetting te veroorzaken. Of als de situatie niet veilig genoeg is voor u en onze monteurs.

  • Is er asbest gevonden en vormt het een te groot risico? Dan moet u het laten verwijderen door een gecertificeerde asbestsaneerder. Op www.ascert.nl vindt u gecertificeerde asbestsaneerders.  Let op: hierbij moeten wij  aanwezig zijn.
  • Als u een asbestsaneerder inschakelt, moeten wij tijdens de werkzaamheden de elektriciteit tijdelijk bij u afsluiten. Woont u in een flat? Dan informeren wij ook uw medebewoners dat zij tijdelijk geen stroom hebben.
  • Heeft u asbest laten verwijderen? Dan ontvangt u hiervan een vrijgaverapport. Dit rapport ontvangen wij graag, zodat onze monteur de werkzaamheden kan hervatten.
Elektriciteit verlichten

Goed om te weten

  • U bent niet verplicht om asbest te laten verwijderen. Asbest dat ‘opgesloten’ zit en u niet kunt aanraken, is veilig. Besluit u om asbest niet te laten verwijderen? Dan kunnen wij de gevraagde werkzaamheden misschien niet uitvoeren.
  • De eigenaar of verhuurder van een pand kan verantwoordelijk gesteld worden voor het verwijderen van asbest. Huurt u uw woning? Neem dan eerst contact op met de eigenaar van het pand voordat u asbest laat verwijderen.