De meter en uw meterkast

Gebruikt u gas en/of stroom? Dan heeft u een gas- en/of elektriciteitsmeter in huis. Wij zijn verantwoordelijk voor het plaatsen, het beheer en het onderhoud van de elektriciteits- en gasmeter in uw meterkast. 

Lachende monteur bij meterkast

Soorten energiemeters

Er bestaan verschillende soorten energiemeters voor gas en elektriciteit. Een slimme meter kan meterstanden op afstand doorsturen en is geschikt voor het registreren van dubbeltarief. Een traditionele analoge of gewone digitale meter kan dit niet. U vindt de gas- en/of elektriciteitsmeter meestal in de meterkast.

Verschillen in energiemeters

Een analoge draaischijfmeter wordt ook wel traditionele meter genoemd. Er bestaan daarnaast ook niet-slimme digitale meters. In de tabel ziet u de verschillen tussen de energiemeters.

Wat kan de meter?Slimme meterDigitale meterAnaloge meter
Dag- en nachttarief
Geijkt voor teruglevering energie
Maandelijks verbruiksoverzicht
Op afstand meterstanden uitlezen
Scroll links/rechts voor meer
Monteur kijkend naar meter
Monteur van Enexis bij meterkast

Uitleesfunctie: aan of uit?

De slimme meter stuurt op afstand meterstanden door naar ons; de netbeheerder. Wij delen deze standen met uw energieleverancier. Als u niet wilt dat wij meetdata doorsturen, kunt u deze functie laten uitzetten door ons.

Monteur geknield bij meterkast
Monteur aan het werk in meterkast

Wat zit er in de meterkast?

In de meterkast komen de gas- en elektriciteitsleidingen van ons netwerk uw huis binnen. Deze gas- en elektriciteitsleidingen noemen we de aansluiting. Ook onze energiemeters zitten in de meterkast. Wij zijn verantwoordelijk voor de energieaansluitingen en de meters in uw meterkast.

Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Als een meterkast niet voldoet aan de richtlijnen, kan het zijn dat een netbeheerder moet weigeren om gevraagde werkzaamheden uit te voeren.