Zonnepanelen: terugleveren en het weer

Wanneer de zon schijnt wekken zonnepanelen veel elektriciteit op. Soms wordt er zoveel stroom opgewekt, dat terugleveren niet altijd meer mogelijk is. Weten hoe dit zit en wat u eraan kunt doen? We leggen het u uit.

Zonnepanelen op dak close up

Terugleveren niet altijd mogelijk. Hoe zit dat?

Als de zon schijnt, wekken zonnepanelen veel stroom op. De stroom die u niet direct zelf gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Zijn er veel zonnepanelen in uw straat? Dan is er niet altijd genoeg ruimte op ons net om al die stroom kwijt te kunnen. De spanning op het elektriciteitsnet loopt op. 

Als de spanning op het net te hoog is, schakelt uw omvormer van de zonnepanelen uit of krijgt een storing. Dit gebeurt automatisch. U levert op dat moment geen stroom meer terug. Wanneer de omvormer dit niet zou doen, kan de omvormer of andere apparatuur in huis stuk gaan. De omvormer schakelt vanzelf weer in als de spanning weer goed is.

Spanningsproblemen op zonnige dagen

‘Hoe zonniger het is, hoe meer mijn zonnepanelen opwekken', denken veel mensen. Maar dat is niet zo. De opbrengst daalt juist bij te hoge temperaturen. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is rond de 25 graden Celsius. Bij elke 10 graden temperatuurstijging neemt de opbrengst van elektriciteit af met ongeveer 3% tot 5%. Hierdoor wekt u op een zeer warme zomerdag minder energie op dan op een zonnige winterdag. In de maanden mei, juni en juli leveren zonnepanelen vaak het meest op en is de kans op het uitvallen van uw omvormer door spanningsproblemen het grootst.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Waarom valt mijn omvormer uit bij zonnig weer? Cyriel legt het uit.

Zijn deze spanningsproblemen ook bij mij? 

Vaak is er bij uw omvormer ook een app waarmee u op uw computer of telefoon kunt zien hoeveel u teruglevert. Als u in de app geen opwek ziet terwijl de zon wel schijnt dan heeft u waarschijnlijk spanningsproblemen.

U bent meestal niet de enige in uw buurt met spanningsproblemen. Weten of terugleveren een probleem is in uw buurt? Doe de check.

Zonnepaneel blauwe lucht

Hoe voorkom ik dat de omvormer uitvalt?

Probeer op de momenten met veel zon juist zelf stroom te verbruiken. Zo is de kans groter dat de spanning goed blijft op het elektriciteitsnet. Valt de omvormer toch uit door spanningsproblemen? Dan geven wij geen vergoeding als terugleveren niet lukt.

Zonnepanelen in veld met bloemen

Hoe lossen we spanningsproblemen op?

Zodra wij weten dat er spanningsproblemen zijn, gaan wij ermee aan de slag. Er zijn 2 mogelijke oplossingen:

 1. Soms kunnen wij met kleine werkzaamheden het probleem oplossen. Maar door veranderingen in uw omgeving kunnen de problemen terugkomen. Bijvoorbeeld wanneer er meer zonnepanelen bijkomen in uw buurt.
 2. Kunnen we het niet oplossing met kleine werkzaamheden? Dan is het uitbreiden van ons elektriciteitsnet de enige optie. Deze werkzaamheden doen we per wijk. Dus niet per straat of per woning. Dat betekent dat we de wijken met de grootste problemen het eerst uitbreiden.  Zodra uw wijk aan de beurt is, laten we dit natuurlijk aan u weten.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen en spanningsproblemen

 • U kunt bijna altijd stroom terugleveren. Helaas kunnen er op zonnige dagen (vooral in het voorjaar) spanningsproblemen optreden. Alle zonnepanelen bij u in de buurt wekken dan veel stroom op. Als er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt, komt het soms voor dat de omvormer (te) veel stroom wil terugleveren aan het elektriciteitsnet. De netspanning loopt dan op. Wanneer de spanning boven de 253 volt uitkomt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Om storingen of beschadiging te voorkomen, leveren uw zonnepanelen vanaf dat moment geen elektriciteit meer terug aan het net.

  Is de spanningskwaliteit weer in orde? Dan schakelt de omvormer zich meestal automatisch weer in. Om er zeker van te zijn, kunt u uw omvormer het beste regelmatig controleren. Dit kan vaak in de app van de omvormerfabrikant of zonnepanelen-installateur.

  Probeer zelf opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door overdag een was te draaien of door uw elektrische apparaten  op te laden.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Uw zonnepanelen wekken energie op door de zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Deze energie wordt vervolgens gebruikt door de elektrische apparaten in uw huis. U gebruikt dan uw zelf opgewekte energie in plaats van die van de energieleverancier. Wekt u energie op terwijl er geen elektriciteit wordt gebruikt, bijvoorbeeld omdat u niet thuis bent?  Dan wordt de energie automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Uw slimme meter registreert de hoeveelheid energie die u teruglevert.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De spanningskwaliteit wordt goed gemonitord en gemeten door alle netbeheerders. Een onafhankelijke partij analyseert de metingen en stelt jaarlijks een rapport op dat door Netbeheer Nederland wordt uitgegeven. Door alles goed in de gaten te houden zien we waar problemen ontstaan en waar we actie moeten ondernemen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw wijk.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Door de energietransitie is het gebruik van ons stroomnet enorm toegenomen. We lopen hierbij tegen meerdere uitdagingen aan. Zo hebben wij een tekort aan technisch personeel en materialen. Ook is er is sommige wijken bijna geen ruimte meer voor extra elektriciteitskabels of -huisjes omdat het onder de grond steeds voller wordt. Met deze uitdagingen kan het in sommige gebieden meerdere jaren duren voor we aan het werk kunnen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?