Wettelijke rente bij te laat betalen

Maandelijks sturen wij onze grootverbruikklanten een factuur. Deze facturen hebben een betaaltermijn van 14 dagen. Niet alle klanten betalen binnen deze termijn en dat heeft gevolgen voor onze tarieven. Enexis Netbeheer berekent daarom wettelijke rente over te laat betaalde facturen. Een machtiging voor automatische incasso voorkomt dat u rente moet betalen.

zakelijke klant veehouder

Waarom rente?

Een belangrijke doelstelling van ons is betaalbaarheid. De standaard betalingstermijn is 14 dagen. U kunt ook kiezen voor een betalingstermijn van 30 dagen. U betaalt daar wel een toeslag voor. Ons werkkapitaal daalt wanneer u niet op tijd betaalt. Hierdoor moeten wij onnodig investeringen voorfinancieren. Dit heeft een negatieve invloed op onze tarieven. Door wettelijke rente in rekening te brengen aan laatbetalers kunnen wij een betaalbaar product blijven leveren aan al onze klanten.

Wat is wettelijke rente?

Wettelijke rente is de rente die wij volgens de wet mogen eisen als u niet betaalt binnen de afgesproken betaaltermijn. Onze betaaltermijn en het berekenen van rente zijn opgenomen in onze algemene voorwaarden. De Nederlandse Bank stelt de wettelijke rente vast en kan deze ieder halfjaar wijzigen. Meer informatie over wettelijke rente en de actuele hoogte vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Rentenota per kwartaal

Betaalt u te laat? Dan bent u wettelijke rente aan ons verschuldigd voor elke dag dat u een factuur na de vervaldatum betaalt. Wij berekenen de te betalen rente nadat wij uw betaling hebben ontvangen. U ontvangt per klantnummer eenmaal per kwartaal een rentenota naast uw reguliere facturen.

Voorkom betalen van rente

  • Een digitale factuur: met een digitale factuur heeft u onze facturen in PDF op de factuurdatum tot uw beschikking. Hiermee voorkomt u vertraging in het betaalproces. Bovendien is het mogelijk dat u met de factuur een XML-bijlage (UBL2.0) ontvangt. Hiermee kunnen veel financiële pakketten onze factuur automatisch verwerken. Een digitale factuur vraagt u aan in uw Mijn Enexis omgeving.

  • Automatische incasso: om er zeker van te zijn dat u op tijd betaalt, kunt u Enexis Netbeheer machtigen om uw facturen automatisch te incasseren. Bent u het niet eens met de afschrijving? Dan kunt u de incasso tot 56 dagen na betaling ongedaan maken. Ook dit vraagt u aan in uw Mijn Enexis omgeving.