Graafschade voorkomen we samen

Als u gaat graven, is het belangrijk dat u weet waar er in de grond kabels en leidingen liggen. Als elektriciteitskabels of gasleidingen beschadigen, kunnen er gevaarlijke situaties en storingen ontstaan. Omdat u een KLIC-melding heeft gedaan, heeft u informatie over de ligging van ons energienetwerk ontvangen. Op deze pagina leest u meer over de ontvangen documenten en werkwijze in verschillende situaties.

Graven in de tuin met een graafmachine

Ontvangen tekeningen

 Per e-mail heeft u tekening(en) gekregen van het gebied waar u wilt graven. Op de tekening(en) is aangegeven waar onze kabels en leidingen liggen. Huisaansluitingen worden altijd weergegeven op de themakaart (beheerkaart) ongeacht of u voor deze optie gekozen heeft toen u de melding deed. Als er individuele aansluitschetsen beschikbaar zijn, dan heeft u deze ontvangen per e-mail. Deze bestaan vaak uit meerdere pagina’s. Geen individuele schetsen ontvangen? Dan zijn deze ook niet beschikbaar.

Onderzoek zelf waar de leidingen of kabels liggen

Let op: de tekeningen zijn gemaakt met de gegevens van hoe de kabels en leidingen destijds in de grond zijn gelegd. Kabels en leidingen kunnen in de loop der jaren door verschillende oorzaken wat verplaatsen. De exacte ligging, zowel horizontaal (x,y) als verticaal (z), kan daarom afwijken. Het is belangrijk dat u zelf altijd eerst onderzoekt waar de kabels en leidingen precies liggen, bijvoorbeeld door het maken van proefsleuven. Kunt u een kabel of leiding niet vinden? Neem dan contact op met onze Buitendienst Preventie Graafschade. Zij helpen u de kabel of leiding op te sporen. U vindt de contactgegevens per regio in onze brochure Voorkom schade, graaf zorgvuldig.

Schade?

Heeft u onbedoeld toch een kabel, leiding of ander onderdeel van het energienet beschadigd tijdens de graafwerkzaamheden? Meld de schade dan direct via het Nationaal storingsnummer 0800 9009 (24/7 gratis bereikbaar). Soms wordt de schade kosteloos gerepareerd. De voorwaarden daarvoor leest u in de brochure Voorkom schade, graaf zorgvuldig. Hierin staat ook meer informatie over het uitvoeren van graafwerkzaamheden in de buurt van onze kabels en leidingen.

Zo neemt u contact op

  • Voor algemene vragen: Binnendienst Preventie Graafschade: 088 857 72 71
  • Voor vragen over de ligging kabels en leidingen neemt u contact op met de Buitendienst Preventie Graafschade. In onze brochure Voorkom schade, graaf zorgvuldig vindt u de contactgegevens per regio.
  • Wilt u gebruikmaken van onze infrastructuur of heeft u bijvoorbeeld coördinatie nodig bij uw werkzaamheden? Stuur ons dan een verzoek via e-mail: klicinfo@enexis.nl.

Meer informatie over veilig graven

Veilig graven is belangrijk voor u en uw omgeving. Wilt u hier meer over weten? Vraag de ‘Richtlijn zorgvuldig graafproces’ CROW publicatie 500 aan op crow.nl.

Lees ook: