Problemen met de omvormer

Heeft de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf uitgeschakeld? Dan is er misschien geen storing, maar heeft u mogelijk last van spanningsproblemen. We leggen u uit hoe dit komt en wat u zelf kunt doen.

Op deze pagina

Valt uw omvormer uit? Controleer of er spanningsproblemen in uw buurt gemeld zijn en doe zelf een melding.

  Windmolens in natuur wandelende man

  Waarom valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit?

  De omvormer van uw zonnepanelen schakelt zichzelf uit wanneer de spanning te hoog wordt. Doet hij dit niet? Dan kan de omvormer of andere apparatuur in huis stuk gaan. Vooral op dagen met veel zon wordt er veel stroom tegelijk opgewekt. Deze opgewekte stroom wordt vaak niet direct verbruikt, maar gaat terug het net in. Als dit massaal gebeurt, kan dit voor te hoge spanning op ons net zorgen en ontstaan er problemen. Zakt de spanning weer naar een normaal niveau? Dan schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. Het is verstandig om altijd te controleren of de omvormer weer aanstaat.

  Zonnepanelen op dak close up

  Hoe kan ik voorkomen dat mijn omvormer uitvalt?

  Het is erg vervelend wanneer u geen stroom kunt opwekken en terugleveren aan het net. Op momenten dat er veel zon schijnt, is het belangrijk om juist dan stroom te verbruiken. Hierdoor is de kans kleiner dat de omvormer uitvalt.

  Wat kunt u doen op zonnige dagen?

  • Draai een wasje;
  • Zet de vaatwasser aan;
  • Laad uw elektrische auto op;
  • Zet de airco aan.

  Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze vanzelf aangaan als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken.

  Helpen deze tips niet? Controleer dan of er spanningsproblemen zijn gemeld in uw buurt en meld uw spanningsproblemen bij ons.

  Storing in de omvormer van uw zonnepanelen

  Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display (GRID ERROR)? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel dan een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als: 

  • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
  • Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting. 

  Kan de installateur het probleem niet oplossen?

  Vraag uw installateur naar de gemeten netspanning en bel gratis naar het Nationaal Storingsnummer: 0800 9009. De gemeten netspanning hebben zij nodig om u te kunnen helpen.

  Help ons door inzicht te geven

  Meld uw zonnepanelen aan. Hierdoor krijgen we beter inzicht in waar we het elektriciteitsnet moeten uitbreiden en kunnen we spanningsproblemen in de toekomst beperken.