Omvormer valt uit

Heeft de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf uitgeschakeld? Dan is er misschien een storing in uw omvormer of zijn er spanningsproblemen. We vertellen u hoe dit komt en wat u zelf kunt doen.

Op deze pagina

Valt uw omvormer uit?

Controleer of er spanningsproblemen in uw buurt bekend zijn.

Vrouw op bank met smartphone

Storing in de omvormer van uw zonnepanelen

Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel hiervoor een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als:

 • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
 • Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.

Waarom valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit?

De omvormer van uw zonnepanelen schakelt zichzelf uit wanneer de spanning in de woning te hoog wordt. Doet hij dit niet? Dan kan de omvormer of andere apparatuur in huis stuk gaan. Vooral op dagen met veel zon wordt er veel stroom tegelijk opgewekt. Deze opgewekte stroom wordt vaak niet direct verbruikt, maar gaat terug het net in. Als dit massaal gebeurt, kan dit voor spanningsafwijkingen op ons net zorgen en ontstaan er problemen. Zakt de spanning in uw woning weer naar een normaal niveau? Dan schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. Het is verstandig om altijd te controleren of de omvormer weer aanstaat.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Waarom uw omvormer soms uitvalt bij zonnig weer? Cyriel legt het uit.
Zonnepanelen op dak close up

Hoe kan ik voorkomen dat mijn omvormer uitvalt?

Het is erg vervelend wanneer u geen stroom kunt opwekken en terugleveren aan het net. Op momenten dat er veel zon schijnt, is het belangrijk om juist dan stroom te verbruiken. Hierdoor is de kans kleiner dat de omvormer uitvalt.

Wat kunt u doen op zonnige dagen?

 • Draai een wasje;
 • Zet de vaatwasser aan;
 • Laad uw elektrische auto op;
 • Zet de airco aan.

Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze vanzelf aangaan als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken.

Helpen deze tips niet? Controleer of spanningsproblemen in uw buurt de oorzaak zijn van de problemen met uw omvormer.

Vergeet niet uw zonnepanelen aan te melden

Meld uw zonnepanelen aan zodra u deze heeft. Daardoor weten we hoeveel er van ons stroomnet wordt gevraagd en weten we eerder waar problemen ontstaan op het net.

Veelgestelde vragen over spanningsproblemen

 • Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Spanningsproblemen pakken we aan met de buurtaanpak. Buurt voor buurt breiden we het elektriciteitsnet uit, in 1 keer. Zo verminderen we de overlast en werken we sneller en slimmer om storingen of spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken. We starten in de buurten met de grootste problemen.

  Weten wanneer we het stroomnet gaan verzwaren? Laat uw gegevens achter. Dan sturen wij u een e-mail zodra er een planning op onze website staat.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display (GRID ERROR)? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel dan een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als:

  • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
  • Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.

  Kan de installateur het probleem niet oplossen?

  Doe dan een melding via ons formulier.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Wij hebben geen compensatievergoeding voor gemiste opbrengsten door teruglevering.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Bedrijven hebben al last van spanningsproblemen. En misschien merkt u het nu ook af en toe door knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. Door bewuster om te gaan met uw stroomverbruik en het moment van verbruik, helpt u mee om stroomuitval zoveel mogelijk te beperken.

  Tip: zet, zodra de zon hard schijnt of als de wind hard waait, de elektrische apparaten aan die veel energie verbruiken. Zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser. Dan is er namelijk volop stroom om te gebruiken. Zo valt uw omvormer niet uit, verbruikt u direct duurzaam opgewekte energie en vermindert u de drukt op het stroomnet. Is er weinig zon of wind? Gebruik dan zo min mogelijk elektrische apparaten tegelijk die veel stroom verbruiken. Bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal, thuisbatterij, wasmachine of droger.

  Heeft dit antwoord u geholpen?

Gevolgen vol stroomnet

Naast dat de omvormer van Kims zonnepanelen soms uitvalt, zijn er meer gevolgen van het volle stroomnet. Wij werken vol energie om die problemen voor u op te lossen.

Kim: Mijn zonnepanelen vallen soms uit op zonnige dagen

Bekijk video