Omvormer valt uit

Heeft de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf uitgeschakeld? Dan is er misschien een storing in uw omvormer of zijn er spanningsproblemen. We vertellen u hoe dit komt en wat u zelf kunt doen.

Op deze pagina

Valt uw omvormer uit?

Controleer of er spanningsproblemen in uw buurt bekend zijn.

Storing in de omvormer van uw zonnepanelen

Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel hiervoor een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als:

 • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
 • Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.

Waarom valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit?

De omvormer van uw zonnepanelen schakelt zichzelf uit wanneer de spanning in de woning te hoog wordt. Doet hij dit niet? Dan kan de omvormer of andere apparatuur in huis stuk gaan. Vooral op dagen met veel zon wordt er veel stroom tegelijk opgewekt. Deze opgewekte stroom wordt vaak niet direct verbruikt, maar gaat terug het net in. Als dit massaal gebeurt, kan dit voor spanningsafwijkingen op ons net zorgen en ontstaan er problemen. Zakt de spanning in uw woning weer naar een normaal niveau? Dan schakelt de omvormer (meestal) vanzelf weer in. Het is verstandig om altijd te controleren of de omvormer weer aanstaat.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Waarom uw omvormer soms uitvalt bij zonnig weer? Cyriel legt het uit.
Zonnepanelen op dak close up

Hoe kan ik voorkomen dat mijn omvormer uitvalt?

Het is erg vervelend wanneer u geen stroom kunt opwekken en terugleveren aan het net. Op momenten dat er veel zon schijnt, is het belangrijk om juist dan stroom te verbruiken. Hierdoor is de kans kleiner dat de omvormer uitvalt.

Wat kunt u doen op zonnige dagen?

 • Draai een wasje;
 • Zet de vaatwasser aan;
 • Laad uw elektrische auto op;
 • Zet de airco aan.

Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze vanzelf aangaan als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken.

Helpen deze tips niet? Controleer of er spanningsproblemen zijn in uw buurt.

Vergeet niet uw zonnepanelen aan te melden

Meld uw zonnepanelen aan zodra u deze heeft. Daardoor weten we hoeveel er van ons stroomnet wordt gevraagd en weten we eerder waar problemen ontstaan op het net.

Veelgestelde vragen over spanningsproblemen

 • Vul op de pagina controleren op spanningsproblemen uw postcode in en zie direct of er spanningsproblemen bekend zijn in uw buurt.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Dat kunnen we niet precies zeggen. Op plaatsen waar zich spanningsproblemen voordoen -en we dit niet kunnen oplossen met een kortetermijnoplossing- werken we aan een structurele oplossing door het stroomnet uit te breiden. Dit doen we met de buurtaanpak.

  Door de energietransitie hebben wij een enorme hoeveelheid werk uit te voeren. Daarbij lopen we tegen meerdere uitdagingen aan. Zo hebben wij een tekort aan technisch personeel en materialen. Ook is er is sommige wijken bijna geen ruimte meer voor extra elektriciteitskabels of – huisjes omdat de ondergrond steeds voller wordt. Daarnaast willen we de energietransitie ook betaalbaar houden. Met deze uitdagingen kan het helaas meerdere jaren duren voordat we de werkzaamheden opstarten.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Welke omvormer u ook heeft, een storing in het apparaat is altijd mogelijk. Brandt er bijvoorbeeld een rood lampje of ziet u een onbekende melding op het display (GRID ERROR)? Dan is er een storing in de omvormer van uw zonnepanelen. Bel dan een erkend installateur. De installateur voert een aantal controles uit en meet de netspanning. De installateur kan de storing oplossen als:

  • De zonnepanelen en/of omvormer niet goed geïnstalleerd zijn;
  • Er geen goede verdeling van het vermogen is over de 3 fasen van de elektriciteitsaansluiting.

  Kan de installateur het probleem niet oplossen?
  Vraag uw installateur naar de gemeten netspanning en bel gratis naar het Nationaal Storingsnummer: 0800 9009. De gemeten netspanning hebben zij nodig om u te kunnen helpen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Wij hebben geen compensatievergoeding voor gemiste opbrengsten door teruglevering.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Wij maken ons stroomnet klaar voor een duurzame toekomst. We leggen zwaardere kabels en bouwen elektriciteitshuisjes om aan de groeiende vraag van stroom te voldoen. Dit is een historische verbouwing waarbij 1 op de 3 straten komende jaren open gaan. 

  Tijdens deze verbouwing moeten we keuzes maken en vernieuwende werkwijzen gebruiken. Voor het oplossen van de spanningsproblemen kiezen we voor een buurtaanpak. Dit betekent dat we het stroomnet in een hele buurt in 1 keer toekomstbestendig maken. Zo komen alle buurten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg de komende jaren aan de beurt. Met deze buurtaanpak werken we efficiënter en verminderen we de overlast in de straat voor bewoners. We werken hiervoor nauw samen met gemeenten.

  Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan verzwaren? Laat uw gegevens achter. Dan sturen wij u een e-mail zodra we een planning op onze website plaatsen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?

Gevolgen vol stroomnet

Naast dat de omvormer van Kims zonnepanelen soms uitvalt, zijn er meer gevolgen van het volle stroomnet. Wij werken vol energie om die problemen voor u op te lossen.

Kim: Mijn zonnepanelen vallen soms uit op zonnige dagen

Bekijk video