zonnepanelen en terugleveren header

Zonnepanelen kopen: dit komt er allemaal bij kijken

Zelf energie opwekken wint aan populariteit. Het aantal huizen met zonnepanelen groeit in snel tempo. En dit is goed nieuws voor het milieu. Overweegt u ook om zonnepanelen te laten leggen? Lees hier hoe u dit kunt aanpakken en waar u rekening mee moet houden.

Stappenplan: zelf energie opwekken via zonnepanelen

1. Doe vooronderzoek

Niet ieder dak is ideaal voor zonnepanelen. Veel schaduw zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw panelen nauwelijks energie opwekken. Op de website zonatlas.nl kunt u zien of uw dak wel geschikt is om zonnepanelen te plaatsen.

2. Kies een installatiebedrijf

Vraag bij meerdere (erkende) installatiebedrijven een offerte aan. De meeste installatiebedrijven komen langs om de mogelijkheden te bespreken.

Tip: kijk eens op de website zelfenergieproduceren.nl. Hier vindt u een heleboel handige informatie over zonnepanelen en installatiebedrijven.

3. Controleer of de aansluiting geschikt is

Uw aansluiting is de verbinding tussen het energienet en de meter in uw meterkast. De zwaarte van een aansluiting bepaalt hoeveel elektriciteit er door de kabels kan. Dit wordt ook wel de capaciteit van uw aansluiting genoemd. Vraag uw installateur of de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting voldoende is om zelf energie mee op te wekken.

Is dit niet het geval? Vraag dan een verzwaring aan.

4. Registreer uw installatie

Registreer uw installatie op energieleveren.nl. Let op: dit is wettelijk verplicht. Na registratie controleren wij altijd of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering. Is uw meter niet geschikt? Dan komen wij een geschikte (slimme) meter bij u plaatsen.

Lees ook: Aanmelden zonnepanelen of andere opwekinstallatie

5. Start met opwekken

Hebt u alle stappen doorlopen en liggen de zonnepanelen op het dak? Dan kunt u beginnen met opwekken en terugleveren van elektriciteit.

Zonnepanelen en Enexis Netbeheer

Als u zonnepanelen laat leggen, krijgt u in een aantal gevallen met uw netbeheerder te maken. Hebt u een oudere elektriciteitsmeter in uw meterkast? Dan kan het zijn dat deze vervangen moet worden. Niet iedere meter is namelijk geschikt om de teruglevering van elektriciteit correct te registreren. We plaatsen gratis een nieuwe meter, mits u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft zich geregistreerd op www.energieleveren.nl.
  • De huidige meter is ongeschikt voor het registreren van teruglevering.
  • Het plaatsen van de slimme meter is technisch mogelijk.

Ook interessant: 

Was dit antwoord nuttig?