Slimme meter werk meterkast

Zonnepanelen: is mijn elektriciteitsmeter geschikt?

Het aantal zonnepanelen op daken groeit in rap tempo. Overweegt u om zonnepanelen te nemen? Dan is de elektriciteitsmeter in de meterkast van uw woning waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt. In sommige gevallen moet de elektriciteitsmeter vervangen worden voordat u energie terug kunt gaan leveren.

De installatie van zonnepanelen is in de meeste gevallen zo gedaan. Zodra u uw zonnepanelen registreert op energieleveren.nl (dit is wettelijk verplicht) controleren we of uw meter geschikt is om energie terug te leveren aan het net. Dit is niet altijd het geval. Een traditionele draaischijfmeter is bijvoorbeeld niet ontworpen (en getest) om teruglevering nauwkeurig te verwerken. Wilt u energie gaan terugleveren en is de meter in uw meterkast ongeschikt hiervoor? Dan moet deze meter eerst vervangen worden. U krijgt hier van ons bericht over waarin staat hoe u een nieuwe meter aanvraagt. 

Type elektriciteitsmeter Geschikt voor teruglevering Ongeschikt voor teruglevering
Analoge meter met draaischijf (bijvoorbeeld een Ferrarismeter*)
x
Analoge meter zonder draaischijf
x
Digitale meter die teruglevering apart registreert
x
Digitale meter zonder terugleverregistratie
x
Slimme meter
x

 

*De traditionele, analoge meter is alleen geijkt voor energieverbruik. Voor het terugdraaien van de meter heeft er geen ijkproces plaatsgevonden. De meter is dus niet gemaakt om terug te draaien, maar kan het wel. Er kan alleen niet gegarandeerd worden dat de meter de teruggeleverde energie juist verwerkt. Het kan gebeuren dat u meer energie teruglevert dan de meter verwerkt. Zo kunt u vergoeding mislopen. Er bestaan ook traditionele draaischijfmeters die een teruglooprem hebben. Deze meters kunnen niet of beperkt terugdraaien. Dat houdt in dat als er op een (zonnige) dag meer wordt opgewekt dan op dat moment wordt verbruikt, de teruglevering niet wordt verwerkt. U ontvangt op dat moment dan ook geen vergoeding.

Slimme meter en zonnepanelen

Als uw huidige meter ongeschikt is voor teruglevering, wordt er door ons gratis een slimme meter* geplaatst. Een slimme meter registreert het elektriciteitsverbruik en de teruggeleverde elektriciteit. (Let op: niet alle energie die u opwekt, wordt teruggeleverd. U verbruikt namelijk zelf uw opgewekte energie als u elektriciteit verbruikt).

Uw energieleverancier ontvangt zo de juiste gegevens om te salderen of een terugleververgoeding te berekenen. Ook voor ons is het belangrijk om te weten hoeveel energie uw installatie teruglevert aan het elektriciteitsnet. Met deze gegevens kunnen we het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk beheren en zien we waar uitbreidingen of onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk zijn.

* Als u geen slimme meter wilt, dan mag u deze ook weigeren. Wilt u wel een slimme meter, maar wilt u niet dat wij uw meter op afstand kunnen uitlezen? Dan kunnen wij deze functie ook uitzetten.

Lees ook:

Ook interessant: 

Was dit antwoord nuttig?