zonnepanelen woonwijk

Zonnepanelen: wat is salderen en hoe lang mag dit nog?

Hebt u zonnepanelen? Dan maakt u waarschijnlijk gebruik van de salderingsregeling. Salderen betekent dat de elektriciteit die u teruglevert, wordt afgetrokken van de elektriciteit die u verbruikt. De door u opgewekte elektriciteit levert u terug aan uw energieleverancier. Die verrekent het vervolgens met uw verbruik waardoor uw verbruikskosten dalen.

Op zonnige dagen produceren zonnepanelen veel stroom. Veruit de meeste stroom wordt overdag geproduceerd. En juist op die momenten verbruiken we minder stroom, omdat we vaak niet thuis zijn. De opgewekte stroom die u niet verbruikt, wordt direct teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Wat saldeer ik?

Op uw energierekening ziet u in kilowattuur (kWh) hoeveel elektriciteit u hebt verbruikt uit het elektriciteitsnet. Van deze hoeveelheid wordt de elektriciteit die u hebt teruggeleverd aan het net afgetrokken. Deze aftreksom noemen we salderen.

Salderingsgrens en terugleververgoeding

Salderen kent een maximum. Levert u jaarlijks meer stroom aan het elektriciteitsnet, dan u afneemt? Dan is de vergoeding over deze ‘extra’ teruggeleverde energie lager. Deze lagere vergoeding wordt terugleververgoeding genoemd. Een energieleverancier mag zelf de hoogte van de terugleververgoeding bepalen. De hoogte van dit tarief vindt u in uw energiecontract.

Praktijkvoorbeeld

Stel, u hebt het afgelopen jaar 2.200 kWh stroom van het net afgenomen. Uw totaal aan teruggeleverde stroom kwam uit op 2.500 kWh. In dit voorbeeld moet uw energieleverancier voor de door u geleverde stroom (2.200 kWh ) het geldende stroomtarief verrekenen (salderen). Voor de overige stroom (300 kWh) geldt de terugleververgoeding.

Salderen en de toekomst

Volgens de huidige plannen van het kabinet geldt de salderingsregeling tot 1 januari 2023. Daarna wordt de regeling waarschijnlijk geleidelijk afgebouwd. De overheid wil vasthouden aan een terugverdientijd van 7 jaar voor zonnepanelen op uw eigen dak. Vanaf 2031 is de salderingsregeling volledig afgebouwd en krijgt u alleen nog de terugleververgoeding van het energiebedrijf.

Lees ook het artikel van de rijksoverheid over dit onderwerp.

Kleinverbruikaansluiting

De salderingsregeling (kortweg salderen) is een regeling voor consumenten en ondernemingen met een kleinverbruikaansluiting, die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. Een kleinverbruikaansluiting is een elektriciteitsaansluiting tot maximaal 3 x 80 ampère.

Misverstanden over salderen en terugleveren

Het is een misverstand dat alle elektriciteit die wordt opgewekt met zonnepanelen, wordt teruggeleverd aan het net. Een woning verbruikt altijd een gedeelte van de opgewekte elektriciteit zelf, omdat er apparaten aan staan of de stand-byfunctie is ingeschakeld.

Een ander misverstand is dat bij een slimme meter een lagere terugleververgoeding wordt uitgekeerd dan bij een draaischijfmeter. Ook dit klopt niet. Het salderen van teruglevering is namelijk niet afhankelijk van de elektriciteitsmeter*. Of u een analoge, conventionele digitale of een slimme digitale meter hebt is dus niet van belang. Salderen is wettelijk vastgelegd. Onder de streep ontvangt u daarom altijd dezelfde vergoeding.

Belangrijk om te weten: vanaf 1 januari 2023 is het bij teruglevering verplicht om een digitale elektriciteitsmeter met een apart telwerk voor teruglevering in huis te hebben.

* Een slimme meter is geijkt en goedgekeurd om zowel levering als teruglevering te registreren. Slimme meters hebben een apart telwerk waarop u de exacte teruglevering kunt aflezen. Een traditionele meter is niet geijkt om teruglevering te registreren. Wij kunnen dus niet garanderen dat de meter de teruggeleverde energie juist meet.

Ook interessant:

Was dit antwoord nuttig?