Let op! Er worden valse e-mails en brieven verstuurd uit onze naam

Uit naam van Enexis Netbeheer en Netbeheer Nederland worden op dit moment verschillende valse e-mails en brieven gestuurd. Hierin staat dat u netbeheerkosten of kosten voor heraansluiting moet betalen. Wij hebben deze niet verzonden. Lees hier hoe u een valse e-mail en brief herkent en wat u ermee moet doen.

Hoe herkent u een valse e-mail of brief?

  • De e-mail is verzonden vanuit een e-mailadres dat niet van ons is. Dit ziet u door met uw muis over het e-mailadres van de afzender heen te gaan. Als deze niet eindigt op '@enexis.nl', is de e-mail niet door ons verstuurd.
  • Al onze brieven hebben dezelfde vormgeving. Ziet u rare dingen in de opmaak, lettertype of taalgebruik, dan is er mogelijk sprake van een nepbrief.
  • Wij sturen geen facturen voor netwerkkosten naar consumenten. Iedereen in Nederland betaalt de netbeheerkosten via de energierekening die u van de energieleverancier krijgt. U ontvangt van ons alleen een factuur voor de eenmalige kosten van een aanvraag die u zelf heeft gedaan. Herkent u de werkzaamheden op de factuur niet? Dan is de kans groot dat het een valse e-mail of brief is.
  • Controleer het rekeningnummer. Voor betalingen gebruiken wij Nederlandse banken. In valse e-mails of brieven wordt gevraagd om bijvoorbeeld geld over te maken naar een BITS-rekeningnummer. Dit vragen wij nooit.
  • Twijfelt u of het een valse e-mail of brief is? Neem dan contact op met onze Klantenservice. We kijken dan graag met u mee.

Wat moet u doen als u een valse e-mail of brief krijgt?

  • Open een valse e-mail niet en verwijder deze meteen. De e-mail toch geopend? Betaal de factuur niet en verwijder de e-mail.
  • Heeft u een brief ontvangen? Betaal de factuur niet en gooi de brief bij het oud papier.
  • Maak  een melding bij de Fraudehelpdesk.  Zij houden fraudemeldingen in de gaten en zorgen dat anderen gewaarschuwd worden.

Heeft u toch een betaling gedaan?

  •  Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank. Geef aan dat er sprake is van (digitale) oplichting.
  • Wij adviseren u om aangifte te doen bij de politie.