Elektriciteitshuisje en magneetvelden

Het stroomnet raakt vol. Om iedereen nu en in de toekomst te voorzien van energie breiden we het net komende jaren enorm uit. We zetten meer dan 15.000 nieuwe elektriciteitshuisjes neer. Misschien ziet u ze binnenkort ook wel in uw buurt verschijnen. Op deze pagina leest u meer over de magneetvelden van deze elektriciteitshuisjes, ook wel stroomhuisjes, transformatorhuisjes of midden-/laagspanningsstations genoemd.

elektriciteitshuisje

Wat is een magneetveld?

Magneetvelden, ook wel elektromagnetische straling genoemd, worden gemeten in microtesla en zijn onzichtbare velden die ontstaan als er stroom door een draad loopt. Dit is het geval bij een elektriciteitshuisje en bij veel apparaten zoals de televisie, de computer of de magnetron.

Langdurige blootstelling aan krachtige magneetvelden kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is er een Europese richtlijn die bepaald dat het magneetveld van elektrische apparaten maximaal 100 microtesla mag zijn. Onze elektriciteitshuisjes voldoen aan deze norm.

Tabel over magneetvelden in microtesla
Tabel: magneetvelden van huishoudelijke apparaten en een elektriciteitshuisje

Magneetvelden van een elektriciteitshuisje

Een elektriciteitshuisje zet de stroom om van midden- naar laagspanning, zodat u hier thuis gebruik van kunt maken. Door dit omzetten ontstaan er magneetvelden rond het huisje. Het magneetveld van een elektriciteitshuisje is ongeveer 35 microtesla, op 20 centimeter afstand van de buitenwand. Dit is vergelijkbaar met een wekkerradio. De velden zijn alleen direct rondom het elektriciteitshuisje aanwezig. Dus op 2 meter afstand van het elektriciteitshuisje zijn nauwelijks nog magneetvelden.

Onze elektriciteitshuisjes voldoen aan de regels voor magneetvelden

Onze elektriciteitshuisjes voldoen ruim aan alle regels van de Nederlandse overheid voor magneetvelden. Deze regels bepalen hoe sterk de magneetvelden van alle elektrische apparaten mogen zijn, zodat iedereen veilig is. Bij het plaatsen van een elektriciteitshuisje proberen we zoveel mogelijk ruimte te houden tussen het elektriciteitshuisje en de nabijgelegen woningen. De definitieve locatie van een elektriciteitshuisje wordt altijd in overleg met de gemeente bepaald.

 

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over magneetvelden in combinatie met uw gezondheid?  Kijk dan op de website van het RIVM of neem contact op met uw lokale GGD.