Kunst op elektriciteitshuisjes

Gepimpte elektriciteitshuisjes maken de wereld mooier! Volgens onderzoek worden we vrolijker van kunst op onze huisjes. Ook voelen we ons veiliger en is er minder vandalisme.

Kunst op transformatorstation

Hoe regel ik kunst op een elektriciteitshuisje?

Elektriciteitshuisjes zijn vrijwel altijd groen. Deze kleur zorgt ervoor dat het huisje minder opvalt in de omgeving. Toch kan zo'n huisje een doorn in het oog zijn, Daarom is het in sommige gemeenten mogelijk om deze elektriciteitshuisjes mooier te maken. Hiervoor kunt u zelf een idee indienen. Hoe dit werkt, leggen we u uit.

Hoe werkt het? Stap voor stap

 1. Maak een ontwerp

  Een versieringsaanvraag begint natuurlijk met een idee. Misschien heeft u zelf een ontwerp, kent u een kunstenaar of gaat u samen met uw buren aan de slag. Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten welk elektriciteitshuisje u wilt versieren. U mag een idee indienen voor meerdere huisjes.

  • Bepaalde soorten verf zijn niet geschikt voor op onze elektriciteitshuisjes. Vraag bij uw verfwinkel welke verf u kunt gebruiken.
 2. Stem af met uw gemeente

  Onze elektriciteitshuisjes staan vaak op openbare grond en zijn eigendom van de gemeente. Daarom is het belangrijk om uw aanvraag samen te doen met uw gemeente. De gemeente moet namelijk toestemming geven voor het ontwerp. Als u hieronder de link 'Meer informatie' open klikt met het pijltje, vindt u een voorbeeld van een e-mail die u kunt gebruiken. Ook kunt u afspraken maken over wie het ontwerp betaalt en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van de versiering.

  Dit voorbeeld kunt u gebruiken om uw aanvraag te mailen naar uw gemeente

  De dikgedrukte tekst moet nog specifiek ingevuld worden voor uw ontwerp. Natuurlijk  is een eigen geschreven e-mail ook goed. U kunt deze e-mail gebruiken als inspiratie.

  Onderwerpregel: Aanvraag kunst op een elektriciteitshuisje

  Beste gemeente,

  Ik mail u omdat ik een idee heb om een elektriciteitshuisje in onze gemeente te versieren. Op de website van Enexis Netbeheer heb ik gelezen wat er mogelijk is. Binnen deze richtlijnen heb ik mijn ontwerp gemaakt. Het gaat om dit elektriciteitshuisje/deze elektriciteitshuisjes: [Leg uit waar deze elektriciteitshuisjes staan. Benoem de straatnaam en voeg een foto toe van het elektriciteitshuisje].

  Dit zijn de ontwerpen die ik heb gemaakt: [Voeg foto’s/tekeningen toe van uw ontwerp. Eventueel kunt u deze ook toelichten. Vertel bijvoorbeeld waarom dit ontwerp bij uw buurt zou passen].

  Ik wil graag met jullie bespreken of jullie toestemming geven om dit ontwerp uit te voeren. Enexis Netbeheer stelt graag elektriciteitshuisjes beschikbaar voor kunstprojecten. Alleen financiert en onderhoudt Enexis Netbeheer deze kunstwerken niet. Daarom wil ik ook met jullie bespreken wat er mogelijk is qua financiering en onderhoud.

  Vriendelijke groet,

  [naam, contactgegevens (telefoonnummer/email)]

 3. Vul het aanvraagformulier in

  Heeft u toestemming van uw gemeente? Vul dan het aanvraagformulier in. Zodra wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u een e-mail ter bevestiging. Wij beoordelen uw aanvraag zo snel mogelijk en sturen u een e-mail zodra de uitslag bekend is.

  • Let op! Het aanvraagformulier wordt op dit moment gemaakt. We verwachten dat u in mei een aanvraag kunt doen.
 4. Teken het contract

  Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u van ons een contract. Hierin vindt u de afspraken. Het contract moet ondertekend worden door uzelf en door ons.

 5. Voer uw ontwerp uit

  Nu het contract is getekend, kunt u aan de slag met uw ontwerp. Veel plezier!

Aanvraagformulier voor kunst op elektriciteitshuisje

Heeft u een ontwerp en heeft u dit besproken met uw gemeente? Dan kunt u nu een aanvraag doen. Zorg dat u het volgende bij de hand heeft: 

 • Foto's van het elektriciteitshuisje.
 • Locatie van het elektriciteitshuisje.
 • Een document waaruit blijkt dat u het ontwerp met uw gemeente heeft besproken.
 • Het ontwerp

Let op! Het aanvraagformulier wordt op dit moment gemaakt. We verwachten dat u in mei een aanvraag kunt doen.

Voorwaarden bij kunst op elektriciteitshuisjes

Er is veel mogelijk als het gaat om kunst op elektriciteitshuisjes. Wel moeten wij ons werk op een veilige manier blijven doen. Hierom zijn er een paar voorwaarden aan kunst op onze huisjes.

  • Onze veiligheidsborden en stickers moeten zichtbaar en opvallend blijven.
  • De ventilatie mag niet afgedicht worden.
  • Monteurs moeten toegang houden tot het elektriciteitshuisje.
  • Er mag geen kunstwerk vastgemaakt zijn aan het huisje. Schilderen met geschikte verf, graffiti spuiten of stickers plakken mag wel! 
  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Iedereen vindt iets anders mooi. Daar oordelen wij niet over. Wel vinden we het belangrijk dat de afbeeldingen en teksten netjes zijn en niemand kwetsen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • U 'leent' ons elektriciteitshuisje als canvas/wit doek voor uw ontwerp. Met uw gemeente bespreekt u wie het ontwerp maakt, wie het ontwerp betaalt en wie deze onderhoudt. Wij zijn hier niet verantwoordelijk voor.

  • U bent verantwoordelijk voor het onderhouden van de kunst  aan de buitenkant van het elektriciteitshuisje.
  • Uw gemeente is verantwoordelijk voor het stadsbeeld .
  • Wij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud in het elektriciteitshuisje.
  Heeft dit antwoord u geholpen?