Energieverbruiksmanager: Inzicht in uw energieverbruik

Als u een slimme meter heeft, kunt u hier een energieverbruiksmanager op aansluiten. Zo'n verbruiksmanager geeft beter inzicht in uw energieverbruik. En zo wordt energie besparen eenvoudiger. Op deze pagina vertellen wij u meer over energieverbruiksmanagers en wat u ermee kunt.

Man met tablet en hond liggend op grond

Voordelen van een energieverbruiksmanager

  • Direct inzicht in uw energieverbruik
  • Helpt u met stellen én halen van energiebesparingsdoelen
  • Sluipverbruik opsporen

Op de onafhankelijke website van Milieu Centraal kunt u eenvoudig verschillende energieverbruiksmanagers met elkaar vergelijken.

Vader met kinderen koken op gas

Inzicht in uw energieverbruik

Een slimme meter houdt dagelijks bij hoeveel energie u verbruikt. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik en kosten. Wilt u energie besparen? Met een energieverbruiksmanager of een Onafhankelijke Diensten Aanbieder (ODA) krijgt u nog meer zicht op uw energieverbruik.

Man met tablet vraagt slimme meter aan

Sluipverbruik van uw apparaten opsporen

Met een aantal energieverbruiksmanagers kunt u achterhalen hoeveel stroom apparaten op de stand-by-stand gebruiken. U kunt dit zogenoemde sluipverbruik eenvoudig verminderen. Bijvoorbeeld door apparaten echt uit te zetten of door de stekker uit het stopcontact te halen.

Soorten energieverbruiksmanagers

Er zijn verschillende soorten energieverbruiksmanagers. Denk aan apps, software en losse apparaten zoals een display. Kiest u voor een apparaat dat u rechtstreeks op de P1-poort van de slimme meter kunt aansluiten? Dan kunt u vaak realtime het verbruik volgen. U ziet bijvoorbeeld direct hoeveel energie u bespaart als u de verwarming wat lager zet. Vergelijk op de onafhankelijke website van de Milieu Centraal de verschillende soorten energieverbruiksmanagers.

Jong stel koken in keuken

Onafhankelijke Diensten Aanbieder (ODA)

De meetgegevens van de slimme meter kunnen consumenten en bedrijven met een aansluiting die kleiner is dan 3 x 80 ampère en/of G40 gas  u ook laten analyseren door een Onafhankelijke Diensten Aanbieder (ODA). Een ODA gebruikt speciale programma’s waardoor u een nog beter beeld krijgt van uw energieverbruik. U moet dit zelf aanvragen. Enexis Netbeheer geeft de meterstanden door.

Man met tablet vraagt slimme meter aan

Slimme meter aanvragen

Met de slimme meter heeft u de volgende voordelen:

  • Inzicht in uw energieverbruik
  • Schakelen tussen dag- en nachttarief
  • Nauwkeurige registratie van teruggeleverde energie