Zonnepanelen op uw dak? Loop uw vergoeding niet mis!

Als u zonnepanelen of een andere opwekinstallatie heeft laten plaatsen, kunt u energie opwekken. Gebruikt u niet alle opgewekte energie zelf? Dan kunt u de rest terugleveren aan het energienet en krijgt u daar een vergoeding voor. Voorwaarde is wel dat u uw opwekinstallatie aanmeldt en dat deze aan de eisen voldoet. Zo weet u zeker dat u de juiste vergoeding krijgt en voorkomen we storingen waarbij uw omvormer uit kan vallen.

Meld uw zonnepanelen aan

Direct uw zonnepanelen aanmelden

  Woningen met zonnepanelen en water

  Uw zonnepanelen registreren

  U vindt de gegevens die u nodig heeft voor de registratie op de factuur en in de handleiding van uw zonnepanelen. Houd bij het aanmelden 1 van deze documenten dus bij de hand. Op energieleveren.nl leest u meer over o.a. uw registratie, het wijzigen van uw registratie en uw privacy.

  Bent u installateur of wilt u vanuit een woningcorporatie meerdere installaties tegelijk, bijvoorbeeld nieuwbouw, registreren? Neem dan contact op met Team Duurzaam via 088 857 71 11. Wij denken graag met u mee en bekijken dan samen wat het handigst is in uw situatie.

  Waarom

  Het is belangrijk om uw zonnepanelen te registreren, omdat:

  • u dan de juiste terugleververgoeding ontvangt. Uw energieleverancier krijgt een bericht als u zich heeft aangemeld op energieleveren.nl. Uw leverancier kan de teruggeleverde energie dan verrekenen met de energie die u verbruikt (salderen). Dat zorgt ervoor dat u aan uw energieleverancier alleen betaalt voor de energie die u echt afneemt.
  • wij dan kunnen controleren of de meter geschikt is om terug te leveren. Zodra u zich heeft aangemeld via energieleveren.nl krijgen wij hiervan bericht. Wij controleren of de huidige meter geschikt is. Soms is dit niet het geval. Een traditionele draaischijfmeter is bijvoorbeeld niet ontworpen (en getest) om teruglevering goed te registreren. Heeft u geen geschikte meter in huis? Dan krijgt u automatisch bericht van ons waarin staat hoe u een nieuwe meter aanvraagt.
  • wij dan kunnen bepalen of uitbreiding van ons energienet nodig is. Steeds meer mensen wekken zelf energie op en leveren die terug aan het energienet. Hierdoor ontstaan er steeds grotere pieken in het aanbod van elektriciteit aan het net. Als netbeheerder moeten wij zorgen voor een goed energienet. Pieken (en storingen als gevolg daarvan) proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Deze kunnen zorgen voor storingen waarbij de omvormer uitvalt. Hiervoor is soms een uitbreiding van het net nodig. Hoe beter wij zicht hebben op wie er energie teruglevert, hoe beter wij kunnen bepalen waar aanpassingen nodig zijn.
  • onze monteurs dan veilig hun werk uit kunnen voeren. Als wij werkzaamheden bij u uitvoeren, moeten onze monteurs weten dat u ook energie opwekt. Dan kunnen zij de juiste veiligheidsmaatregelen nemen.

  Eisen aan zonnepanelen en opwekinstallaties

  Per 27 april 2019 moeten alle zonnepanelen en andere opwekinstallaties voldoen aan nieuwe Europese en landelijke eisen. Alleen als uw installatie daaraan voldoet, kunt u energie terugleveren aan het energienet. Vraag dus aan de leverancier of aan uw installateur of de installatie voldoet aan de Requirements for Generators (RfG) en aan de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit. Meer over Nieuwe eisen terugleveren elektriciteit.

  Meer weten

  Heeft u vragen over het aanmelden van uw zonnepanelen? Neem dan contact op met Team Duurzaam via: 088 857 71 11. Meer informatie over opwekken en terugleveren van energie en over zonnepanelen vindt u op Zelf Energie Produceren. Daar vindt u relevante informatie, het laatste nieuws en een forum. U kunt er in gesprek gaan met andere consumenten die energie produceren.