Tips wanneer u zonnepanelen heeft

Heeft u zonnepanelen en ervaart u problemen? Op deze pagina geven we u een aantal tips om deze problemen te verminderen of te verhelpen.

Woningen straat met zonnepanelen close up
 1. Controleer of de zonnepanelen goed zijn aangesloten

  Uw zonnepanelen zijn misschien niet goed aangesloten. De elektriciteitsaansluiting in uw meterkast moet voldoende capaciteit hebben om de opgewekte stroom te transporteren. Een erkend installateur kan u hierbij helpen.

  Bekijk de tips voor een installateur
 2. Pas uw stroomverbruik aan

  De kans op spanningsproblemen wordt kleiner wanneer u overdag bij zonnig weer de opgewekte stroom zelf gebruikt. Denk hierbij aan: - Het draaien van een wasje; - Juist dan de vaatwasser aanzetten; - Het opladen van de elektrische auto.

 3. Apparaten vervangen? Kies voor slimme alternatieven

  Tegenwoordig zijn er 'slimme' apparaten te koop. Denk hierbij aan een wasmachine, vaatwasser en laadpalen. Deze stelt u zo in dat ze aangaan zodra uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken. Het apparaat kiest op basis van deze instellingen het beste moment uit.

 4. Overweeg een elektrische boiler

  Het is slim om opgewekte stroom uit zonnepanelen te gebruiken om water te verwarmen door middel van een elektrische boiler. Daarnaast is het mogelijk een timer in te stellen, waardoor de boiler vanzelf aangaat op momenten dat zonnepanelen veel stroom opwekken en u weinig verbruikt.

 5. Meld uw zonnepanelen aan

  Meld uw zonnepanelen aan. Hierdoor zien wij eerder waar we het elektriciteitsnet moeten verzwaren om spanningsproblemen te voorkomen.

  Meld uw zonnepanelen direct aan