Elektrisch autorijden: thuis en onderweg

Eind 2022 reden er al ruim 340.000 elektrische auto’s op de weg. Dit aantal groeit in rap tempo. Koopt u in 2030 een nieuwe auto? Dan is dit er 1 op stroom. Al die elektrische auto’s moeten opgeladen worden. Dit vraagt veel van ons elektriciteitsnet en onze monteurs. Hoe zorgen we ervoor dat de overgang van benzineauto’s naar elektrische bolides voor u soepel verloopt? We leggen het u uit.

Laadpaal elektrische auto man

Huishoudens zijn volop aan het verduurzamen. We plaatsen zonnepanelen, warmtepompen en kiezen steeds meer voor elektrische auto’s. Ons stroomnet is grotendeels aangelegd in de jaren 60. Sinds die tijd is het gebruik van elektriciteit enorm gegroeid. Dit zorgt ervoor dat ons huidige stroomnet deze enorme vraag niet overal aankan en ontstaan er problemen met de spanning op ons net. Daarom breken we komende jaren 1 op de 3 straten open voor het verzwaren van de elektriciteitskabels.

Laadpaal close up

Groeiende vraag naar laadpalen

We verwachten dat we in 2030 1,26 miljoen laadpalen bij mensen thuis hebben aangesloten. Voor zo’n laadpaal bij u thuis is soms een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting nodig. Ook verwachten we ruim 0,5 miljoen openbare laadpalen aan te sluiten. Voor deze laadpalen leggen we nieuwe aansluitingen aan of verzwaren we de huidige aansluiting. Om dit doel van in totaal 1,8 miljoen laadpalen te halen, moeten we ons elektriciteitsnet dus behoorlijk uitbreiden. Naast het uitbreiden van ons stroomnet, kijken we ook naar andere oplossingen.

Wat is nu mogelijk met elektrisch laden?

Wilt u een laadpaal bij u thuis? Laat u dan goed adviseren door een erkend installateur. Geeft deze aan dat u een zwaardere aansluiting nodig heeft? Vraag deze dan direct aan. Door het grote aantal aanvragen en de beperkte ruimte op ons stroomnet moet u soms langer wachten voordat u aan de beurt bent.

Opladen elektrische auto close up

Voordelig laden

Heeft u een laadpaal en een elektrische auto? Met deze tips laadt u financieel voordeliger:

  • Heeft u zonnepanelen? Laad uw auto op wanneer de zon schijnt. Zo gebruikt u uw eigen opgewekte stroom voor het laden van uw auto.
  • Heeft u geen zonnepanelen? Laad uw auto op wanneer de energieprijzen laag zijn. Hiermee bespaart u ook nog op de kosten. Bijvoorbeeld bij een contract met dag- en nachttarief of een dynamisch contract.

Hoe zorgen we voor probleemloos laden in 2030?

  • We zorgen voor een actueel beeld van de behoefte aan elektriciteit per gemeente. Dat geeft ons inzicht in waar meer behoefte is aan stroom en wat dit betekent voor ons elektriciteitsnet.
  • Wij zorgen voor de juiste aansluiting. Heeft u een 1-faseaansluiting? Deze is het mogelijk om deze te verzwaren naar een 3-fasenaansluiting. De auto opladen gaat hiermee sneller
  • Samen met partners introduceren we netbewust laden voor publieke laadpalen.
  • We onderzoeken de mogelijkheden voor netbewust laden voor privé-laadpalen.

Wat is netbewust laden?

Netbewust Laden is laden binnen de grenzen van ons stroomnet. Zo gebruiken we het stroomnet zo efficiënt mogelijk en verkleinen we de kans op overbelasting in een wijk.