Sluipverbruikers

Is uw energierekening hoger dan verwacht? Misschien heeft u apparaten in huis die stiekem stroom verbruiken. Dit noemen we ook wel sluipverbruikers of energieslurpers. Door het aansluiten van een energieverbruiksmanager op de slimme meter spoort u ze eenvoudig op. Op deze pagina ziet u de grootste sluipverbruikers op een rij.

Tweede koelkast als sluipverbruiker

Tweede koelkast

Staat er bij u een 2e koelkast in de schuur? Hoe ouder deze is, hoe duurder deze vaak wordt. Een 15 jaar oude koel-vriescombinatie verbruikt gemiddeld zo'n 360 kWh per jaar. Dat kost u al snel tussen de € 90,- en € 250,-! 

Kokendwaterkraan als sluipverbruiker

Kokendwaterkraan

Een kokendwaterkraan is erg handig om thee te zetten of direct uw eitjes te laten koken. Maar wist u dat deze altijd aanstaat en dus stroom verbruikt? Dit kost u  ongeveer € 35,- per jaar.

Waterbed als sluipverbruiker

Waterbed

Terwijl u lekker slaapt, slurpt uw waterbed uw geld op. Een waterbed verbruikt namelijk zo'n € 170,- aan stroom per jaar. Dit komt omdat het verwarmen van het water in het waterbed veel energie kost. Hoeveel stroom uw bed precies verbruikt, hangt af van de temperatuur die u instelt, het type verwarming en de grootte van het matras.

Aquarium als sluipverbruiker

Aquarium

Is het aquarium een sluipverbruiker? Koppel de slimme meter eens aan een energieverbruiksmanager en kom erachter. Een aquarium kan wel tot € 230,- per jaar aan stroom kosten.

Elektrische kachel als sluipverbruiker

Elektrische kachel

In veel huizen staan elektrische kacheltjes. Handig om 1 kamer mee te verwarmen. Maar die warmte kost ook geld. Sommige kacheltjes zijn echte energieslurpers. Dit kan oplopen tot wel € 110,- per jaar.

Sluipverbruiker televisie

Televisie

De kans is groot dat er bij u 1 of meer tv’s in huis staan. Zet u deze vaak uit met de afstandsbediening en laat u de stekker in het stopcontact? Dan kost deze sluipverbruiker u gemiddeld € 40,- per tv, per jaar.

Sluipverbruiker koffiezetapparaat

Koffiezetapparaat

Terwijl u uw koffie drinkt, slurpt uw koffiezetapparaat in stand-bymodus stiekem veel stroom. Wist u dat een koffiezetapparaat al snel € 20,- per jaar aan stroom kost? 

 

Inzicht in uw energieverbruik

Wilt u meer inzicht in uw energieverbruik? Koppel dan een verbruiksmanager aan de slimme meter. Dit maakt het opsporen van sluipverbruikers en energieslurpers een stuk makkelijker. U leest er meer over op onze  pagina over de energieverbruiksmanager.

Meer weten over sluipverbruik? Kijk op de website van  Milieu Centraal.