Ik wil zonnepanelen: wat moet ik regelen?

Wilt u energie opwekken met zonnepanelen en ook energie terugleveren aan het net? Dan zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Is uw dak bijvoorbeeld wel geschikt, hebt u de juiste meter, valt er geen schaduw van bomen of hoge gebouwen op uw dak en is uw aansluiting zwaar genoeg? Wij helpen u graag op weg zodat u zorgeloos energie kunt opwekken.

Woningen met en zonder zonnepanelen

De voordelen van zelf energie opwekken met zonnepanelen

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zonnepanelen. De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering, het is goed voor het milieu en ook voor het verminderen van uw CO2-uitstoot. Daarbij daalt uw maandelijkse energieverbruik, omdat u uw eigen opgewekte energie gebruikt. Ook hebben zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud nodig en kunnen ze meestal geplaatst worden zonder veel werkzaamheden. Uw zonnepanelen wekken bij voldoende daglicht, dus ook op bewolkte dagen, energie op. 

Stappenplan: zelf energie opwekken met zonnepanelen

 • Wat kosten zonnepanelen en wat brengen ze op? En wat voor soort panelen wilt u? Kiest u voor montage óp of ín het dak en wilt u parallel of serieel geschakelde panelen? Is uw dak geschikt en hoeveel panelen hebt u nodig? Kortom: doe eerst vooronderzoek, voordat u besluit om zonnepanelen te nemen.

 • Ga op zoek naar een erkend installatiebedrijf voor de installatie van uw zonnepanelen.

 • De installateur bekijkt zowel het dak als de aansluiting en meter en beoordeelt of deze geschikt zijn. Een meter is geschikt voor teruglevering als deze evenveel telwerken voor verbruik heeft, als voor teruglevering. Dit kan een digitale meter zijn, of een slimme meter. Is uw meter ongeschikt voor teruglevering? Dan vervangen we deze gratis. Op onze pagina over de slimme meter leest hoe dat werkt.

  Bespreek met de leverancier of een erkend installateur ook de zwaarte van uw aansluiting. Soms is het nodig dat de aansluiting in uw meterkast te verzwaren. Dit moet gebeuren voordat de zonnepanelen worden aangesloten. Enexis Netbeheer is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verzwaring van de aansluiting en het vervangen van de meter na uw aanvraag.

 • Meld uw zonnepanelen aan zodat u de juiste vergoeding voor uw teruggeleverde energie ontvangt. Wij controleren wij nogmaals ook of uw huidige meter geschikt is voor teruglevering en registratie. Op basis van uw geregistreerde zonnepanelen kunnen wij bovendien beter bepalen of, waar en wanneer uitbreiding van ons energienet nodig is.

 • Uw zonnepanelen zijn klaar om energie op te wekken.

  Wanneer uw installatie meer energie opwekt dan u verbruikt, levert u deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Deze energie kunt u op een ander moment weer afnemen zonder hiervoor te betalen. Uw energieleverancier verrekent de energie die u op een ander moment van het net afneemt met de teruggeleverde energie, waardoor uw verbruikskosten dalen. Dit noemen we salderen.

Zonnepanelen op daken close

Combineer zonnepanelen met een slimme meter

Met zonnepanelen kunt u geld besparen. Een slimme meter kan u daarbij helpen, omdat:

 • De meter precies aangeeft hoeveel energie u hebt verbruikt en hoeveel er is teruggeleverd.
 • U maandelijks een overzicht van uw energieverbruik ontvangt. Zo krijgt u beter inzicht in de energie die u opwekt en kunt u zoveel mogelijk zelf gebruiken door bijvoorbeeld overdag een was te draaien.

Salderen: wat is dat?

Wanneer uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u verbruikt, kunt u de door u opgewekte elektriciteit terugleveren aan uw energieleverancier. Uw energieleverancier verrekent de energie die u op een ander moment van het net afneemt met de teruggeleverde energie, waardoor uw verbruikskosten dalen. Dit heet salderen. Door deze salderingsregeling mag u deze teruggeleverde energie tegen hetzelfde tarief inclusief belastingen wegstrepen. Levert u jaarlijks meer stroom dan u afneemt? Dan is de vergoeding voor deze ‘extra’ teruggeleverde energie lager. Mogelijk gaat de salderingsregeling in de toekomst veranderen. Volgens de huidige plannen van het kabinet wordt de regeling vanaf 1 januari 2023 langzaam afgebouwd.

Veelgestelde vragen

 • Het aantal zonnepanelen dat u nodig hebt, is afhankelijk van uw wensen, het dak (oppervlakte) en de capaciteit van de aansluiting. Vraag een erkend installateur om advies.

 • Wanneer de capaciteit van de aansluiting niet wordt verzwaard, blijven de netwerkkosten hetzelfde. Wanneer de capaciteit van de aansluiting wél verzwaard moet worden,  gaan de netwerkkosten omhoog.

 • U kunt bijna altijd stroom terugleveren. Helaas kunnen er op zonnige dagen (vooral in het voorjaar) spanningsproblemen optreden. Alle zonnepanelen bij u in de buurt wekken dan veel stroom op. Als er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt, komt het soms voor dat de omvormer (te) veel stroom wil terugleveren aan het elektriciteitsnet. De netspanning loopt dan op. Wanneer de spanning boven de 253 volt uitkomt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Om storingen of beschadiging te voorkomen, leveren uw zonnepanelen vanaf dat moment geen elektriciteit meer terug aan het net.

  Is de spanningskwaliteit weer in orde? Dan schakelt de omvormer zich meestal automatisch weer in. Om er zeker van te zijn, kunt u uw omvormer het beste regelmatig controleren. Dit kan vaak in de app van de omvormerfabrikant of zonnepanelen-installateur.

  Probeer zelf opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door overdag een was te draaien of door uw elektrische apparaten  op te laden.