Ik wil zonnepanelen

Bent u van plan om zonnepanelen te nemen om hiermee zelf stroom op te wekken? Dan moet u op een aantal dingen letten. Is bijvoorbeeld uw dak geschikt? Heeft u de juiste meter? Is uw aansluiting zwaar genoeg? Wij helpen u graag op weg.

Woningen met zonnepanelen en water

De voordelen van zelf energie opwekken met zonnepanelen

 • Uw maandelijkse energiekosten dalen, omdat u uw eigen opgewekte energie gebruikt;
 • Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig;
 • Meestal worden zonnepanelen geplaatst zonder veel werkzaamheden;
 • Zonnepanelen wekken bij voldoende daglicht, dus ook op bewolkte dagen, energie op.
 • De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering;
 • Het is goed voor het milieu;
 • Het vermindert uw CO2-uitstoot;
Woningen straat met zonnepanelen

Spanningsproblemen

Ons elektriciteitsnet is nog niet overal geschikt voor massale teruglevering van stroom. Wanneer de spanning te hoog oploopt kan dit voor spanningsproblemen zorgen. Hierdoor valt de omvormer mogelijk uit. Wilt u weten of er al spanningsproblemen in uw buurt zijn? Volg ons stappenplan.

 

Wat moet ik doen voordat ik zonnepanelen neem?

 1. Doe vooronderzoek

  Doe eerst vooronderzoek, voordat u besluit om zonnepanelen te nemen. Controleer of uw aansluiting geschikt is en check of er spanningsproblemen gemeld zijn.

  Zijn er al spanningsproblemen gemeld?

  Door uw postcode in te voeren, ziet u of er in uw buurt spanningsproblemen gemeld zijn. Zo weet u direct of wij al op de hoogte zijn van eventuele spanningsproblemen. 

 2. Zoek een installatiebedrijf

  Zoek een erkend installatiebedrijf voor de installatie van uw zonnepanelen.

  Erkende installateur zoeken
 3. Controleer uw elektriciteitsaansluiting

  Laat de installateur controleren of de elektriciteitsaansluiting voldoende capaciteit heeft. Is dit niet het geval? Dan moet u verzwaren.

  Lees meer over het verzwaren van de aansluiting
 4. Alles in orde? Bestel de zonnepanelen

  Heeft de installateur alles gecontroleerd en is uw pand klaar om zonnepanelen te installeren? Dan kunt u de panelen bestellen.

 5. Meld uw zonnepanelen voor plaatsing aan

  Als u uw zonnepanelen aanmeldt, controleren we of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering. Is dit niet het geval dan vervangen we deze gratis. Ook berekenen we of uitbreiding van het net nodig is. Zo weet u zeker dat u de juiste vergoeding krijgt en voorkomen we storingen waarbij uw omvormer uit kan vallen.

  Meld uw zonnepanelen aan
 6. Zonnepanelen plaatsen

  Laat de zon maar schijnen! Vanaf nu profiteert u van de voordelen van zonnepanelen.

Wat komt er kijken bij het plaatsen van zonnepanelen?

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Veelgestelde vragen

 • Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van uw wensen, het dak (oppervlakte) en de capaciteit van de aansluiting. Vraag een erkend installateur om advies.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Wanneer de capaciteit van de aansluiting niet wordt verzwaard, blijven de netwerkkosten hetzelfde. Wanneer de capaciteit van de aansluiting wél verzwaard moet worden,  gaan de netwerkkosten omhoog.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • U kunt bijna altijd stroom terugleveren. Helaas kunnen er op zonnige dagen (vooral in het voorjaar) spanningsproblemen optreden. Alle zonnepanelen bij u in de buurt wekken dan veel stroom op. Als er op dat moment weinig stroom wordt verbruikt, komt het soms voor dat de omvormer (te) veel stroom wil terugleveren aan het elektriciteitsnet. De netspanning loopt dan op. Wanneer de spanning boven de 253 volt uitkomt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Om storingen of beschadiging te voorkomen, leveren uw zonnepanelen vanaf dat moment geen elektriciteit meer terug aan het net.

  Is de spanningskwaliteit weer in orde? Dan schakelt de omvormer zich meestal automatisch weer in. Om er zeker van te zijn, kunt u uw omvormer het beste regelmatig controleren. Dit kan vaak in de app van de omvormerfabrikant of zonnepanelen-installateur.

  Probeer zelf opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door overdag een was te draaien of door uw elektrische apparaten  op te laden.

  Heeft dit antwoord u geholpen?