Ik wil mijn cv-ketel vervangen

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om na te denken over een duurzamer alternatief voor het verwarmen van de woning. Er zijn verschillende opties. Denk aan een warmtepomp of een elektrische cv-ketel.  Zo wordt uw woning ook energiezuiniger. Hieronder leest u meer over de alternatieven. 

CV-ketel met man

Vanaf 2026 hybride warmtepomp verplicht

Het kabinet heeft aangekondigd dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht is. Dat betekent dat mensen vanaf 2026 bij de vervanging van een cv-installatie moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Dat kan een hybride warmtepomp zijn, maar ook een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. U kunt hier subsidie voor krijgen. De warmtepomp levert niet alleen een gasbesparing op, maar is ook goed voor uw energierekening en het klimaat.

Man in keuken met folder Enexis

Overstappen op een elektrische cv-ketel

Als u uw huis wilt verwarmen zonder gas kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een cv-ketel die op stroom werkt. Omdat het energieverbruik van een elektrische cv-ketel hoger ligt dan bij een warmtepomp is het belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is en dat uw aansluiting zwaar genoeg is. U hebt mogelijk een zwaardere aansluiting nodig als u ook kiest voor elektrisch koken, elektrisch rijden of zonnepanelen.

Let bij de overstap goed op welke cv-ketel u kiest: niet alle elektrische cv-ketels zorgen ook voor warm water. Vraag een erkend installateur om advies. Deze kan u adviseren over de verschillende mogelijkheden om elektrisch te verwarmen, of uw elektriciteitsaansluiting hiervoor geschikt is en wat dit eventueel betekent voor uw gasaansluiting.

Woningen straat met zonnepanelen

Verduurzaam uw huis met een warmtepomp

Een andere manier om de woning te verwarmen is met een warmtepomp. Dit is een grotere wijziging dan alleen het vervangen van de cv-ketel. De eenmalige kosten zijn vaak hoger wanneer u voor een warmtepomp kiest, maar het energieverbruik zal lager zijn.  

Er zijn 3 verschillende soorten warmtepompen:

  1. Een elektrische warmtepomp doet alles wat uw cv-ketel ook doet: uw huis verwarmen én warm water leveren. De warmtepomp haalt warmte  uit de aardbodem of uit de lucht en zet dit om in warmte. Uw CO²-uitstoot kan hierdoor met 30 tot 45 procent dalen.  Lees waar u op met letten bij een elektrische warmtepomp.
  2. Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan uw huidige cv-ketel. De warmtepomp zorgt net als uw cv-ketel voor warm water en verwarming. Als het buiten heel koud is en de warmtepomp niet genoeg warmte kan verzamelen, kan uw cv-ketel bijspringen.
  3. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. Zo bespaart u energie en brengt u uw CO²-uitstoot omlaag.

Met een hybride warmtepomp bent u voorbereid op duurzaam gas

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en kan uw CO2-uitstoot met gemiddeld 20 procent omlaag brengen. Ook bent u op deze manier voorbereid op toekomstige vormen van duurzaam gas. Op de lange termijn kunnen hybride warmtepompen gebruikt worden in wijken waar een warmtenet of een all-electric oplossing niet geschikt is. Bij oude huizen die moeilijker te isoleren zijn is de hybride warmtepomp een uitstekende tussenoplossing. De warmtepomp kan dan gecombineerd worden met de inzet van duurzaam gas.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Hoe werkt verwarmen met een hybride warmtepomp?

Ontvang een subsidie bij aankoop van een warmtepomp

Voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u een subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Op de website van Milieu Centraal leest u meer over de hoogte van de subsidies.