Werkzaamheden aan het gasnet

In het verzorgingsgebied van Enexis Netbeheer zijn ruim 2,3 miljoen huishoudens en bedrijven aangesloten op het gasnet. Wij zorgen ervoor dat u dag en nacht op ons kunt rekenen. Nu en in de toekomst. Daarom vervangen we tijdig onderdelen van ons gasnet en zorgen we ervoor dat het net betrouwbaar blijft voor iedereen.

Gasaansluiting aanvragen

Controle van ons gasnet

Voor een veilig gasnetwerk controleren wij alle bestaande hoofdleidingen en de aansluitingen van ons gasnet minimaal eens in de 5 jaar. Hierdoor kunnen we de kleinste lekkages aanpakken voordat ze een probleem vormen. De controles worden door onze eigen monteurs of door een van onze aannemers gedaan. Zij lopen dan met meetapparatuur bij u door de straat. De gasleidingen liggen onder de straten en hebben vertakkingen tot aan de gevel van uw woning of bedrijfspand. Daarom is het soms nodig dat wij tijdens de werkzaamheden kort op uw privéterrein zijn.

Vervanging van gasleidingen

We vervangen elk jaar enkele honderden kilometers hoofdgasleiding. Ook vernieuwen we duizenden aansluitleidingen waarmee huizen en bedrijven zijn aangesloten op onze hoofdgasleiding. Elk jaar stellen we een lijst met grote onderhouds- en vervangingsprojecten op per provincie. We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij werkzaamheden van andere partijen. Bijvoorbeeld bij het vervangen van de riolering of waterleiding.  Omdat de straat dan maar één keer open hoeft.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Wat is de toekomst van ons gasnet?

Veiligheid voorop

Veel mensen gebruiken gas. Meestal om het huis te verwarmen en om te koken. Helaas is gas ook gevaarlijk. Het is heel brandbaar en schadelijk voor de gezondheid als u het (lange tijd) inademt. Een gaslek kan grote gevolgen hebben, zoals brand of een explosie. Om onveilige situaties te voorkomen houden wij ons gasnetwerk daarom goed in de gaten. Om te bepalen wanneer een leiding toe is aan onderhoud of vervanging kijken we onder andere naar:

  • De grond waar de leiding in ligt.
  • De leeftijd van de leidingen.
  • Het materiaal waarvan de leiding is gemaakt.

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Is werken met gas gevaarlijk?

Gasstoring oplossen

Heeft u tijdelijk geen gas door een storing? Dan lossen wij dit op. Onze storingsdienst staat dag en nacht, 7 dagen per week voor u klaar. Bekijk onze actuele storingen en lees hoe u een storing moet melden. Daarnaast repareren wij gaslekken. Ruikt u gas? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Een gaslek kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens graafwerkzaamheden een leiding wordt geraakt. Dat voorkomen we natuurlijk liever.

Veelgestelde vragen werkzaamheden gasnet

  • Als u gas ruikt moet u direct contact opnemen met het gratis Nationaal storingsnummer 0800 - 9009. Zij zijn 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Blijkt dat een gasleiding niet aan de veiligheidseisen voldoet? Dan komen onze monteurs de gasleiding repareren. Is er een gevaarlijk gaslek? Dan is de monteur er binnen 2 uur. Bij gaslekken zonder direct gevaar voor de omgeving lossen we het probleem binnen 6 maanden op. Gaat het om een gasleiding op uw privéterrein? Dan maken we een afspraak met u voordat we langskomen.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Onze monteurs herkent u aan het lichtgevende hesje met de tekst ‘Inspectie leidingen’ en aan hun meetapparatuur. Ook kunnen onze monteurs zich altijd legitimeren met een bedrijfspas.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Tot 2024 heeft het vervangen van gasleidingen van grijs gietijzer en asbestcement onze prioriteit. Als u in een wijk woont die na 1980 is gebouwd, zijn de leidingen gemaakt van ander materiaal en is uw wijk meestal niet opgenomen in het vervangingsprogramma. 
    Woont u in een wijk van 1980 of ouder en zijn de leidingen niet recent (sinds 2009) vervangen? Kijk dan op onze kaart of de gasleiding in uw wijk voor 2024 vervangen gaan worden. In welk jaar dat zal gebeuren, kunnen wij niet langer dan een jaar vooruit aangeven. Bij deze planning houden we zoveel mogelijk rekening met andere onderhoudswerkzaamheden in uw buurt. Bijvoorbeeld werkzaamheden aan de waterleiding en riolering. Waar dat mogelijk is werken we samen met andere partijen, zodat uw straat slechts één keer open hoeft te worden gebroken.

     

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • In 2050 wil Nederland aardgasvrij zijn. Dat heeft de Nederlandse overheid aangekondigd in het concept-Klimaatakkoord. Dit hebben we niet zomaar voor elkaar. We zijn er al wel mee aan de slag. We bekijken samen met gemeenten welke wijken kunnen afstappen van het aardgas. In sommige van die wijken zullen we gasleidingen gaan verwijderen. In andere wijken blijft het gasnet gewoon liggen en blijven we het dus goed onderhouden. Bij het vervangen van gasleidingen leggen we doorgaans nieuwe kunststof leidingen in de grond. Die zijn niet alleen te gebruiken voor aardgas maar ook voor alternatieven zoals bio- of groen gas en voor waterstof.

     
    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Heeft u een aansluiting op het gasnet? Naast de kosten voor het verbruik van energie, betaalt u maandelijks ook een vast bedrag voor onderhoud en beheer van uw aansluiting en voor het onderhoud en beheer van het net. Hoeveel u betaalt, hangt af van de capaciteit van uw aansluiting.

    Bekijk de netwerkkosten voor consumenten
    Bekijk de netwerkkosten voor zakelijke klanten

     

    Heeft dit antwoord u geholpen?