Elektriciteitshuisjes in uw buurt

Het stroomnet raakt vol. Om iedereen nu en in de toekomst te voorzien van energie breiden we het net komende jaren enorm uit. We zetten meer dan 15.000 nieuwe elektriciteitshuisjes neer. Misschien ziet u ze binnenkort ook wel in uw buurt verschijnen. We vertellen u meer over deze elektriciteitshuisjes, ook wel stroomhuisjes, transformatorhuisjes of midden-/ laagspanningsstations genoemd.

Elektriciteitshuisje in woonwijk

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Wat is een elektriciteitshuisje?

Een elektriciteitshuisje is een belangrijke bouwsteen van ons energienet. Het elektriciteitshuisje maakt stroom geschikt voor het gebruik in uw woning. Ook zorgt de transformator ervoor dat de opgewekte stroom van uw zonnepanelen het stroomnet opgaat. Bekijk onze video voor meer uitleg.

Wat doet een elektriciteitshuisje?

In een elektriciteitshuisje wordt de stroom geschikt gemaakt voor uw woning. In het huisje zit een transformator die de elektriciteit van middenspanning (10.000 volt) omzet naar laagspanning (230 volt). Vanuit het elektriciteitshuisje lopen kabels naar uw woning. Zo kunt u thuis gebruikmaken van stroom.

Afmetingen elektriciteitshuisje
Een elektriciteitshuisje

Hoe groot is een elektriciteitshuisje?

Een elektriciteitshuisje is 206 cm hoog, 185 cm breed, 252 cm lang en 70 cm diep. Rondom het huisje is ruimte nodig voor onze monteurs om te werken. In totaal is er ongeveer 31 m2 nodig voor 1 nieuw elektriciteitshuisje. Vanuit het huisje gaan stroomkabels de grond in. Onder de grond is dus ruimte nodig voor deze stroomkabels. Onze elektriciteitshuisjes worden geheel in de fabriek samengesteld. Zo kunnen ze snel en eenvoudig worden geplaatst. 

Hoe wordt het uiterlijk en de locatie bepaald?

Elektriciteitshuisjes zijn vrijwel altijd groen. Deze kleur zorgt ervoor dat het huisje minder opvalt in de omgeving. Soms biedt de gemeente de mogelijkheid om het uiterlijk van het huisje aan te passen door het te beschilderen of beplanting eromheen te verzorgen.

De locatie van zo'n huisje bepalen wij samen met gemeenten.  Hierbij kijken we waar de stroom het beste verdeeld kan worden en de gemeente kijkt waar deze het beste past in de buurt. Voor een elektriciteitshuisje is geen bouwvergunning nodig, wel toestemming van de grondeigenaar.

elektriciteitshuisje in woonwijk
Elektriciteitskast in woonwijk

Hoe veilig is een elektriciteitshuisje?

Onze elektriciteitshuisjes zijn veilig en voldoen aan alle regels van de Nederlandse en Europese overheid. Gevaar wordt voorkomen doordat transformators automatisch uitschakelen bij bijvoorbeeld een storing.  Magneetvelden zijn alleen direct langs het elektriciteitshuisje aanwezig. Een paar meter verder van het huisje niet meer. Dit komt omdat de magneetvelden minder worden als de afstand groter wordt. Uit onze elektriciteitshuisjes komt geluid. Het geluid van een elektriciteitshuisje valt meestal weg in andere omgevingsgeluiden. Beplanting of bebouwing in de omgeving kan het geluid verder dempen.

Meer informatie?

Het uitbreiden van ons stroomnet doen we met de Buurtaanpak. Weten wanneer we in uw buurt het stroomnet gaan uitbreiden? Laat uw gegevens achter. Dan sturen wij u een e-mail zodra we een planning op onze website plaatsen.