Slimme meter

Hebt u een slimme meter en wilt u weten hoe deze meter bij u thuis werkt? Of wilt u overstappen van een niet-slimme meter naar een slimme meter? Wij helpen u in duidelijke stappen op weg.

Slimme meter close

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale energiemeter die uw energieverbruik op afstand kan uitlezen. Uw meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier en netbeheerder. Het is dus niet meer nodig om jaarlijks uw meterstanden door te geven. Daarnaast is de slimme meter geschikt voor het registreren van dubbeltarief.

Geheugen

In een slimme elektriciteitsmeter zit een geheugen dat uw energieverbruik meet en opslaat. De slimme gasmeter heeft dat niet. De elektriciteitsmeter is verbonden met de gasmeter, zodat ook de gasstanden opgeslagen worden. Via een telefoonsignaal stuurt de slimme meter de meterstanden door naar uw energieleverancier. Een digitale niet-slimme meter kan dit niet.

Gezin met elektriciteit

Welke meter heb ik?

 • Bekijk welke type en merk meter u hebt
 • Download direct uw handleiding

Een slimmer energienet met een slimme meter

Om energie veilig en betrouwbaar tot in uw meterkast te brengen, hebben we een goed energienet nodig. Niet alleen nu, ook in de toekomst. Slimme meters helpen ons het energienet efficiënt te beheren. En dat is belangrijk. Zeker nu de energiewereld in rap tempo verandert. Met behulp van de slimme meter kunnen wij pieken in vraag en aanbod van energie beter voorspellen. Zo krijgen we inzicht waar het netwerk precies onder druk staat en zien we sneller waar we actie moeten ondernemen. 

Wat zijn uw voordelen van een slimme meter?

Door de slimme meter krijgen wij inzicht in waar het netwerk onder druk staat en het netwerk moet worden verzwaard. Maar ook voor u heeft een slimme meter voordelen.

Man met tablet

Wat zijn uw voordelen van een slimme meter?

Door de slimme meter krijgen wij inzicht in waar het netwerk onder druk staat en het netwerk moet worden verzwaard. Maar ook voor u heeft een slimme meter voordelen.

 • Als u een slimme meter hebt, ontvangt u maandelijks een overzicht van uw energieverbruik van uw energieleverancier. Wilt u nog meer inzicht in uw energieverbruik? Een energieverbruiksmanager is een apparaat dat u aan de slimme meter koppelt. De verbruiksmanager toont uw energieverbruik op dat moment. Zo volgt u uw dagelijkse energieverbruik nog nauwkeuriger. Op onze pagina over energieverbruiksmanagers leest u hier meer informatie over. 

 • Wij kunnen uw energieleverancier actuele standen leveren voor het maken van jaar- en eindafrekeningen. Daardoor hoeft uw energieleverancier nooit meer standen te schatten. Ook correcties achteraf zijn niet meer nodig. Dit voorkomt onverwacht hoge (of lage) rekeningen. Voor u wordt het makkelijker om te bepalen of het voorschot dat u betaalt aan uw energieleverancier moet worden aangepast. Bijvoorbeeld nadat u isolatiemaatregelen hebt genomen, als u zonnepanelen hebt geïnstalleerd of als uw gezinssamenstelling is veranderd.

 • Als u een slimme meter hebt, kan uw leverancier een zogenoemd dubbeltarief aanbieden. Dat wil zeggen: verschillende tarieven voor overdag en ‘s nachts. Dit dubbeltarief wordt ook wel hoog of laag tarief of piek- en daltarief genoemd. Een slimme meter schakelt automatisch tussen dag- en nachttarief. Een  traditionele meter heeft deze functie niet meer. Met dubbeltarief betaalt u minder voor energie die u in de nacht, het weekend en op feestdagen gebruikt. Het tarief voor overdag is iets hoger dan het enkeltarief. Daarom is dubbeltarief niet in alle gevallen voordelig.

  Ook levert het dubbeltarief tegenwoordig niet zoveel voordeel meer op als vroeger. Om met het dubbeltarief voordeliger uit te zijn dan met het enkeltarief moet u meer dan de helft van uw energie in de daluren verbruiken. 

  Wanneer het lagere tarief geldt bij dubbeltarief, is afhankelijk van de regio waar u woont.

  Noord-Nederland (Groningen, Drenthe en Overijssel)

  • Piektarief: werkdagen 7.00 - 23.00 uur.
  • Daltarief: werkdagen 23.00 - 7.00 uur. In het weekend en op feestdagen de hele dag.

  Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg)

  • Piektarief: werkdagen 7.00 - 21.00 uur.
  • Daltarief: werkdagen 21.00 - 7.00 uur. In het weekend en op feestdagen de hele dag.
  Feestdagen zijn 1 januari, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag.

Slimme meter en uw privacy

Enexis Netbeheer respecteert uw privacy en houdt zich aan de regels voor het gebruik van gegevens. Samen met andere netbeheerders hebben we de gedragscode Slim Netbeheer opgesteld. Daarin leest u hoe wij omgaan met uw gegevens uit de slimme meter.

Slimme meter: uitlezen meterstanden uitzetten

Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan kunt u het uitlezen van de meetdata uit laten zetten. Dit kan pas wanneer de slimme meter bij u thuis is geplaatst. U moet dan jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven voor uw jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier.

Kosten voor het wisselen van de meter

Enexis Netbeheer biedt iedereen met een huisaansluiting  eenmalig gratis een slimme meter aan. Als wij een slimme meter bij u plaatsen, kiezen wij het merk en metertype dat we bij u plaatsen. Hierbij houden wij rekening met uw aansluiting, uw situatie en technische (on)mogelijkheden. Wilt u eerder een slimme meter aanvragen of wisselen van energiemeter? Hieronder ziet u de kosten voor deze werkzaamheden.

WerkzaamhedenKosten (excl. BTW)Kosten (incl. BTW)
Plaatsing slimme elektriciteits- en gasmeter€ 60,00€ 72,60
Plaatsing alleen slimme elektriciteitsmeter€ 56,00€ 67,76
Vervanging slimme meter door slimme meter met hogere ESMR-waarde€ 146,69€ 177,49
Slimme meter vervangen door digitale meter (niet-slim)€ 254,70€ 308,19
Scroll links/rechts voor meer

Wanneer u energie gaat terugleveren, hoeft u de slimme meter niet aan te vragen. Als u de zonnepanelen registreert via energieleveren.nl voor teruglevering, voeren wij een metercheck uit. Is de meter ongeschikt voor teruglevering? Dan krijgt u kosteloos een slimme meter.

Man met tablet

Slimme meter aanvragen

Wij bieden iedereen met een elektriciteitsaansluiting kleiner dan 3 x 80 ampère een gratis slimme meter aan. Wilt u daar niet op wachten? Dan kunt u de meter ook zelf aanvragen.

 • Inzicht in uw energieverbruik
 • Schakelen tussen dag- en nachttarief
 • Nauwkeurige registratie van teruggeleverde energie

Vragen en oplossingen

 • Niet alle slimme meters werken hetzelfde. Elk type heeft een eigen handleiding. Daarin leest u bijvoorbeeld hoe u de meterstanden afleest. Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast hebt hangen? Op de pagina De meter en uw meterkast kunt u opzoeken welke meter u in de meterkast hebt hangen en kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Op het display van de slimme meter staat hoe de energiemeter is ingesteld:

  • STD (standaard): Enexis Netbeheer wisselt gegevens op afstand uit met de meter
  • AU (administratief uit): Enexis Netbeheer wisselt geen gegevens op afstand uit met de meter.

  Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan u het uitlezen van de slimme meter uitzetten. Dit kan pas wanneer de meter bij u thuis is geplaatst. Neem voor het wijzigen van de instelling contact op met onze Klantenservice.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Een slimme meter wordt bijna elke dag uitgelezen. U ontvangt maandelijks een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Als u geen maandelijks overzicht wilt ontvangen, kunt u dat stopzetten.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Nee, de slimme meter is niet verplicht. Als u op uw adres een slimme meter van Enexis Netbeheer krijgt aangeboden, kunt u hem weigeren. En als er al een slimme meter hangt op uw adres, kunt u ons vragen om de meter tegen betaling te wisselen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Voor gebruik worden al onze energiemeters uitgebreid getest. Het komt zelden voor dat een gas- of elektriciteitsmeter kapot gaat. Vaak kunt u problemen met of aan uw meter zelf oplossen. Toch kan het voorkomen dat bijvoorbeeld het display het niet meer doet, een stand niet (meer) oploopt of de energie die u teruglevert niet (juist) gemeten wordt. In onze probleemoplosser voor problemen met de meter leest u wat u kunt doen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?