Richtlijnen meterkast en bouwkast

Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Ook voor een bouwaansluiting gelden richtlijnen.

Slimme meter

Richtlijnen meterkast downloaden

De richtlijnen voor een meterkast verschillen per type woning. Download de richtlijnen hieronder en lees aan welke voorwaarden de meterruimte in uw woning moet voldoen:

Woonhuis (laagbouw)

Flat/appartement (hoogbouw tot maximaal 70 meter)

Grote gebouwen (scholen, kantoren, winkels en ziekenhuizen)

Wat staat er in de richtlijnen voor meterkasten?

In de richtlijnen voor meterkasten staat onder andere:

 • Wat de minimale afmetingen zijn van de meterkast
 • Waar de meterkast zich in huis moet bevinden
 • Hoe de meterkast moet zijn ingedeeld
 • Waar leidingen horen te lopen
 • Welk plaatmateriaal aan de binnenkant gebruikt moet worden

Richtlijnen bouwkast

Bij een (nieuw)bouwproject hebt u elektriciteit nodig. U kunt dan gebruikmaken van een bouwaansluiting. Download de richtlijnen en lees aan welke voorwaarden een bouwkast moet voldoen.

Let op: deze richtlijnen zijn voor bouwkasten met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère op het elektriciteitsnet.

Vragen en oplossingen

 • De richtlijnen die netbeheerders gezamenlijk hebben opgesteld, zorgen ervoor dat monteurs goed in de meterkasten kunnen werken. Door afmetingen vast te leggen passen energiemeters en andere installaties die in de meterkast thuishoren in de ruimte. In NEN 2768 zijn de specificaties vastgelegd waar de meterruimte aan moet voldoen en hoe verschillende nutspartijen deze ruimte kunnen benutten in woningen, en – onder voorwaarden – ook in andere gebouwen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Als een meterkast niet voldoet aan de richtlijnen, kan het zijn dat een netbeheerder moet weigeren om gevraagde werkzaamheden uit te voeren.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De mantelbuizen zijn onderdeel van de meterkast. U bent daar zelf voor verantwoordelijk. Als u een wijziging van uw aansluiting aanvraagt, moet de mantelbuis geschikt zijn voor de wijziging. Is dat niet het geval? Vraag uw installateur de mantelbuizen voor onze werkzaamheden aan te passen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?