Man kijkt op tablet

Opbouw tarieven

Enexis  Netbeheer onderscheidt 2 soorten tarieven: maandelijkse tarieven en kosten voor werkzaamheden aan uw aansluiting. Daarnaast maken we onderscheid tussen grootzakelijke aansluitingen en kleinzakelijk aansluitingen. Hieronder lichten wij deze begrippen toe.

Soorten tarieven

De kosten voor werkzaamheden aan uw aansluiting (ook wel eenmalige tarieven genoemd) zijn de kosten zijn die we in rekening brengen voor eenmalige werkzaamheden zoals het maken van een nieuwe gas- of elektriciteitsaansluiting of het wijzigen of verwijderen van een bestaande aansluiting.

De maandelijkse tarieven (ook wel periodieke tarieven genoemd) zijn de kosten die maandelijks terugkeren. Deze kosten betaalt u voor het transport van energie en het in stand houden (onderhoud en beheer) van uw aansluiting. 

De overige tarieven zijn de kosten voor afzonderlijke situaties die wij niet in onze eenmalige of maandelijkse kosten doorberekenen. Een voorbeeld hiervan zijn de voorrijkosten.

Grootzakelijk en kleinzakelijk

Voor zakelijke klanten 2 soorten aansluitingen: kleinverbruikaansluitingen en grootverbruikaansluitingen. Voor beide soorten aansluitingen gelden andere tarieven.

Onder kleinzakelijk aansluitingen verstaan we:

  • elektriciteitsaansluitingen op het laagspanningsnet (LS) met een maximale capaciteit van 3 x 80 Ampère;
  • gasaansluitingen met een maximale aansluitcapaciteit tot en met 40 m 3/uur.

 Klik door naar Tariefopbouw kleinzakelijk voor een uitleg over de opbouw van onze kleinzakelijke tarieven.

Onder grootzakelijk aansluitingen verstaan we:

  • elektriciteitsaansluitingen met een capaciteit groter dan 3 x 80 Ampère;
  • gasaansluitingen met een capaciteit groter dan 40 m3/uur.

Klik door naar Tariefopbouw grootzakelijk voor een uitleg over de opbouw van onze grootzakelijke tarieven.

U ziet dit onderscheid terug in de tarievenoverzichten. Het verschil is bepaald in de Elektriciteitswet / Gaswet en de Tarievencode Elektriciteit / Gas. Meer informatie over de Tarievencodes vindt u op www.acm.nl.