‘Van het gas af’ voor woningbouwcorporaties

Voor de meeste woningbouwcorporaties bestaat de energietransitie niet meer alleen uit plannen: nieuwbouwwoningen in aanbouw krijgen al geen gasaansluiting meer. Sommige huurders besluiten zelf al van het gas af te stappen. En misschien bent u al betrokken bij een proeftuin waarin huurhuizen van het gas af worden gehaald. Wat kunt u bij al deze ontwikkelingen verwachten van uw netbeheerder? Waar moet u rekening mee houden en welke informatie kunt u meegeven aan uw huurders? Op deze pagina leest u meer over deze onderwerpen:
  1. De aansluitcapaciteit verzwaren: waar moet u rekening mee houden?
  2. De gasaansluiting verwijderen: hoe gaat dat in de praktijk?
  3. De communicatie met uw bewoners: wie regelt wat?

Neem contact op met uw relatiemanager

Hebt u plannen om woningen van het gas af te halen? Neem dan contact op met uw relatiemanager. Hij/zij denkt graag met u mee over uw duurzaamheidsplannen en kan uw vragen (laten) beantwoorden. In een later stadium neemt een engineer contact met u op om uw plannen in detail door te nemen.

Waar kan uw relatiemanager u over informeren?

  • Verduurzamingsmogelijkheden. Zeker als panden verouderd zijn, is dit maatwerk. Dan voldoen panden ook niet altijd meer aan de huidige wet- en regelgeving.
  • Technische uitvoerbaarheid. We bespreken zaken als: de eventuele komst van warmtepompen en laadpalen, of zonnepanelen individueel of collectief worden aangeschaft en welke andere apparatuur u op het oog hebt. Op basis van de bijbehorende vermogens kunnen wij de impact op ons net bepalen. Als ons netwerk nog niet geschikt is, moeten we dat eerst uitbreiden. Zo voorkomen we spanningsproblemen.
  • Aanpassingen die per woning nodig zijn voor de renovatie. Denk aan nieuwe meterkasten en nieuwe kabels.
  • Proces en werkwijze. Zoals: welke werkzaamheden kunnen met elkaar gecombineerd worden, wat zijn de doorlooptijden en welke tarieven gelden er?
  • Informatie richting uw huurders. U bent zelf verantwoordelijk om uw huurders goed te informeren. Wij kunnen u helpen aan de juiste informatie.

Informatie downloaden

Download de onderstaande brochure 'Woningcorporaties van het aardgas'. 

Woningcorporaties van het aardgas 

Dien uw aanvraag zo vroeg mogelijk in

Als duidelijk is welke opdracht u precies aan Enexis Netbeheer wilt geven, kunt u een aanvraag doen via mijnaansluiting.nl. U krijgt dan een offerte voor de werkzaamheden. Als wij die ondertekend van u retour hebben ontvangen, is uw opdracht aan ons definitief.

Dien uw aanvraag zo vroeg mogelijk in, want onze doorlooptijden zijn door de huidige marktomstandigheden lang, soms wel een jaar. Wij plannen de aanvragen op volgorde van binnenkomst in. 

De aansluitcapaciteit verzwaren: waar moet u rekening mee houden?

De gasaansluiting verwijderen: hoe gaat dat in de praktijk?

De communicatie met uw bewoners: wie regelt wat?