Terugleveren op een bestaande aansluiting 

Als u al een grootzakelijke aansluiting hebt, bekijken wij of uw aansluiting en ons energienet geschikt zijn voor uw plannen. U vraagt toestemming om terug te leveren aan per e-mail. Hebt u nog geen aansluiting? Vraag dan een offerte aan.

De stappen voor het aanvragen van teruglevering op een bestaande aansluiting zijn de volgende:

 1. U geeft uw gegevens door
  Om te onderzoeken of uw aansluiting en ons energienet geschikt zijn, hebben wij informatie over uw productie-aansluiting nodig. Deze gegevens stuurt u ons toe per e-mail, via e-mailadres grootzakelijk@enexis.nl. Goed om te weten: de doorlooptijd voor het aanpassen van een aansluiting is enkele weken. Het is verstandig om op tijd met ons te overleggen wat voor aansluiting u straks nodig hebt.
 2. Wij nemen telefonisch contact met u op
  Na ontvangst van uw e-mail nemen we contact op en bespreken uw plannen. Na deze telefonische intake bepalen wij of en welke aanpassingen er nodig zijn aan uw aansluiting. Ook gaan we na of er voldoende capaciteit op het net beschikbaar is. Daarna ontvangt u een brief van ons met een overzicht van de benodigde aanpassingen, de kosten daarvan en een akkoordverklaring. Als er geen aanpassingen nodig zijn aan uw aansluiting krijgt u een brief zonder offerte. Bij deze brief zit wel een akkoordverklaring.  
 3. U stuurt de akkoordverklaring retour
  De akkoordverklaring stuurt u ondertekend aan ons retour. Ook als uw bestaande aansluiting geschikt is. Wij hebben uw akkoordverklaring nodig voor het aanpassen van de transportovereenkomst.
 4. U stuurt de transportovereenkomst voor teruglevering retour
  Na uw akkoord sturen wij u de transportovereenkomst voor teruglevering en maken wij voor uw productie-installatie een groen EAN-code aan. U vindt de groen EAN-code in de transportovereenkomst voor teruglevering. De overeenkomst stuurt u ondertekend aan ons terug.
 5. Bevestiging en inplannen werkzaamheden
  Wij bevestigen de ontvangst van ondertekende transportovereenkomst per brief. Als nodig plannen wij de werkzaamheden voor het aanpassen van uw aansluiting in. Dit doen wij in overleg met u.

Wilt u een nieuwe grootzakelijke aansluiting aanvragen voor teruglevering? Dat kan, lees er meer over op Terugleveren op een nieuwe aansluiting.

Teruglevering apart meten en in rekening brengen

Soms is het handig om uw verbruik en uw teruglevering apart af te rekenen. Als u al een aansluiting hebt, kunt u een extra meetpunt aanvragen. Met een extra meetpunt kunt u meerdere elektriciteitsmeters op één aansluiting aansluiten. Voor het hoofd-meetpunt en elk extra meetpunt (secundair allocatiepunt) sluit u een apart contract af met een energieleverancier. Dit betekent dus dat er meerdere leveranciers op één aansluiting kunnen leveren.

Wilt u meer weten over het extra meetpunt? Wij leggen uit hoe het werkt op Aansluiting met extra meetpunten.  Als u een extra meetpunt wilt aanvragen voor teruglevering, laat het ons dan weten in de e-mail met uw gegevens (1e alinea).

Wat zijn de kosten?

Als uw aansluiting aangepast moet worden of als u een extra meetpunt aanvraagt, krijgt u van ons een offerte. De hoogte van het offertebedrag hangt af van verschillende factoren, onder andere van de huidige capaciteit van uw aansluiting en van de capaciteit die u dadelijk nodig hebt. Het is daarom niet mogelijk om vooraf een indicatie van de kosten te geven.

Maandelijkse factuur

U betaalt geen transportkosten over teruggeleverde energie. Het kan wel voorkomen dat het bedrag dat u betaalt voor de aansluitdienst (vastrecht) hoger wordt. Dit is het geval als het gecontracteerde terugleververmogen hoger is dan uw huidige gecontracteerd transportvermogen. De hoogste van beide waarden bepaalt het bedrag voor de aansluitdienst (vastrecht). 

Is er ruimte op ons energienet?

De ruimte op ons energienet voor het terugleveren van energie is niet onbeperkt. We doen ons uiterste best om ons energienet uit te breiden. Op onze pagina Beperkte capaciteit terugleveren energie leest u meer en kunt u zien waar er ruimte is op ons net voor teruglevering.

Veelgestelde vragen

Als u wilt gaan terugleveren hebt u te maken met verschillende partijen. Op onze website vindt u wat u bij wie moet regelen.

Meer informatie

Als u energie wil terugleveren, hebt u daar toestemming voor nodig. Wij controleren of uw aansluiting en ons energienet geschikt is voor uw teruglevering.

Lees verder

U vraagt een nieuwe grootzakelijke aansluiting voor teurgleveren aan via de servicemodule.

Lees meer

Informatie over de kosten en tarieven voor terugleveren

Lees meer

 

Hebt u een kleinverbruikaansluiting en wilt u energie terug gaan leveren?

 • Zorg dat uw installatie voldoet aan de eisen.
 • Controleer of de meter in uw meterkast teruglevering kan registreren. Is dat niet het geval? Dan krijgt u na het aanmelden van uw zonnepanelen of andere opwekinstallatie automatisch bericht van ons. Wij komen uw meter dan vervangen door een slimme meter. Meer informatie hierover leest u op het consumentendeel van onze website en op zelfenergieproduceren.nl.
 • Voor kleinverbruikaansluitingen gelden geen beperkingen voor teruglevering. U krijgt dus altijd toestemming om terug te leveren als u aan bovenstaande eisen voldoet.