Wat u moet regelen als u energie wil terugleveren 

Als u plannen hebt om energie terug te leveren, zijn die helaas niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Er komt heel wat bij kijken en u moet een aantal zaken vooraf aanvragen. Om u op weg te helpen geven wij u hier een overzicht van wat u bij wie moet regelen.

Hieronder vindt u een lijst met alle partijen die u nodig hebt om energie op te wekken en terug te leveren. De volgorde van deze lijst is niet willekeurig, want wat u bij de ene partij regelt, hebt u bij de andere partij nodig. Begin met uw voorbereidingen dus bovenaan in de lijst. Omdat de meeste partijen tijd nodig hebben, raden we u aan tijdig  te beginnen met de voorbereiding. 

Daarnaast is het belangrijk dat u vroeg in het proces contact met ons opneemt, zodat we met u mee kunnen denken over de realisatie van uw energiepark. Bekijk deze video voor meer informatie.

STAP 1: Oriëntatie op en aanschaf van productie-installatie

Bij wie: installateur of leverancier van dergelijke installaties
Vereist om terug te kunnen leveren
 

 

De productie-installatie of opwekinstallatie is de installatie waarmee u energie gaat opwekken. Voorbeelden zijn zonnepanelen en windturbines. Omdat er meerdere soorten opwekinstallaties zijn, is het slim te onderzoeken welke vorm van duurzame energie bij uw bedrijfsvoering past. Vraag na bij uw installateur of de installatie voldoet een de nieuwste eisen (requirements for Generators (RfG) en de nieuwe Nederlandse Netcode elektriciteit). Daarna vraagt u offertes aan. Schaf de productie-installatie pas aan als u zeker weet dat u energie wilt en kunt terugleveren.

STAP 2: Afsluiten transportovereenkomst voor teruglevering 

Bij wie: Enexis Netbeheer
Vereist om terug te kunnen leveren


Om energie terug te mogen leveren moet het contract dat u hebt met Enexis Netbeheer (transportovereenkomst) worden aangepast. Wij passen uw contract aan als:

  • er voldoende capaciteit op het energienet beschikbaar is; 
  • uw aansluiting geschikt is om energie terug te leveren.

Als het net en uw aansluiting geschikt zijn, krijgt uw productie-installatie een groen EAN-code van ons. Deze groen EAN-code vindt u in de transportovereenkomst voor teruglevering en hebt u nodig als u subsidie wilt ontvangen.

Terugleveren op een bestaande aansluiting


Hebt u nog geen overeenkomst met Enexis Netbeheer omdat u nog geen aansluiting hebt? Dan krijgt u  een transportovereenkomst voor teruglevering nadat u akkoord bent gegaan met de offerte voor de nieuwe aansluiting.

Terugleveren op een nieuwe aansluiting


Stap 3: Aanvragen subsidie 

Bij wie: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Niet vereist om terug te kunnen leveren

 

In sommige gevallen kunt u subsidie krijgen als u energie opwekt en teruglevert. De overheid (RVO) stelt hiervoor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) beschikbaar. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de SDE+-subsidie. U hebt  bijvoorbeeld een transportindicatie nodig. Deze kunt u vanaf 1 oktober 2019 hier aanvragen. Op de website van RVO  vindt u meer informatie over de SDE+-subsidie.


STAP 4:  Aanvragen certificering  (garanties van Oorsprong )

Bij wie: Certiq (elektriciteit) en Vertogas (gas)

Alleen vereist als u subsidie ontvangt of energie gaat verhandelen

 

Als u subsidie ontvangt of als u uw opgewekte energie gaat verhandelen, moet u kunnen bewijzen dat uw energie duurzaam is opgewekt. Dat kan met Garanties van Oorsprong (GvO). Deze certificering wordt uitgegeven voor de hoeveelheid energie die u opwekt door Certiq (elektriciteit) en Vertogas (gas).

 

Om uw opgewekte energie te laten certificeren, moet u uw productie-installatie aanmelden bij Certiq  of Vertogas. Hiervoor hebt u de groen EAN-code nodig. Certiq en Vertogas sturen uw aanvraag vervolgens door naar Enexis Netbeheer ter goedkeuring.

 


STAP 5: zorgen voor een geschikte meetinrichting 

Bij wie: meetverantwoordelijke

Vereist om terug te kunnen leveren


Als u energie wil terugleveren aan ons energienet, dan moet uw meetinrichting de teruggeleverde energie kunnen registreren. Niet alle meetinrichtingen kunnen dit en moeten worden aangepast. Uw meetbedrijf kan uitleggen of uw meetinrichting geschikt is en of er aanpassingen nodig zijn. Neem daarom contact op met uw meetverantwoordelijke. Zorg er daarnaast voor dat de prognosegegevens in het juiste format staan (verplicht vanaf 18 juni 2019).


STAP 6:  contract aanpassen bij energieleverancier 

Bij wie: energieleverancier
Vereist om terug te kunnen leveren 

 

Van de energieleverancier krijgt u vergoeding voor de energie die u teruglevert aan het net. Om die vergoeding te krijgen, hebt u een contract nodig met een energieleverancier. Dus ook als u alleen energie teruglevert.

Hebt u al een contract met een energieleverancier voor het afnemen van energie? Dan kan het terugleveren van energie gevolgen hebben voor het bestaande contract. Neem als u gaat terugleveren daarom altijd contact op met uw energieleverancier.

Veelgestelde vragen

Als u energie wil terugleveren, hebt u daar toestemming voor nodig. Wij controleren of uw aansluiting en ons energienet geschikt is voor uw teruglevering.

Lees verder

U vraagt een nieuwe grootzakelijke aansluiting voor teurgleveren aan via de servicemodule.

Lees meer

In de meeste gevallen kunt u op uw bestaande aansluiting energie terugleveren. In sommige gevallen moet uw aansluiting wel aangepast worden. En u hebt toestemming nodig om terug te mogen leveren.

Lees verder

Informatie over de kosten en tarieven voor terugleveren

Lees meer

 

Hebt u een kleinverbruikaansluiting en wilt u energie terug gaan leveren?

  • Zorg dat uw installatie voldoet aan de eisen.
  • Controleer of de meter in uw meterkast teruglevering kan registreren. Is dat niet het geval? Dan krijgt u na het aanmelden van uw zonnepanelen of andere opwekinstallatie automatisch bericht van ons. Wij komen uw meter dan vervangen door een slimme meter. Meer informatie hierover leest u op het consumentendeel van onze website en op zelfenergieproduceren.nl.
  • Voor kleinverbruikaansluitingen gelden geen beperkingen voor teruglevering. U krijgt dus altijd toestemming om terug te leveren als u aan bovenstaande eisen voldoet.