monteur met slimme meter

Meters

Wilt u weten hoe u de meterstanden van uw meter afleest? Dat hangt af van het soort meter dat u thuis heeft hangen. Op de volgende pagina helpen wij u in duidelijke stappen verder in het begrijpen van uw meter.

Hoe werkt mijn meter

Wilt u uw meterstanden doorgeven of hebt u vragen over uw verbruik? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Meterstanden en verbruik

Het komt zelden voor dat een gas- of elektriciteitsmeter kapot gaat. Vaak kunt u problemen met of aan uw meter zelf oplossen. Toch kan het voorkomen dat  bijvoorbeeld  het display het niet meer doet, een stand niet (meer) oploopt of de energie die u teruglevert niet (juist) gemeten wordt.  Hier vindt u deze en andere problemen aan uw meter en hoe u ze op kunt lossen.

Problemen met de meter

Een (slimme) meter is een lastig apparaat. We snappen goed dat u hier nog vragen over heeft. Bekijk de meeste gestelde vragen en antwoorden hier.

Veelgestelde vragen

Wilt u een andere meter aanvragen? Bijvoorbeeld omdat u een slimme meter wilt of een dubbeltarief-meter? Is sommige gevallen is het niet nodig om een nieuwe meter aan te vragen. Doorloop het stappenplan en lees óf u een andere meter nodig en hoe u hem aanvraagt.

Andere meter aanvragen

De slimme gas- en elektriciteitsmeter registreert meetgegevens en slaat ze op in het geheugen. U kunt uw meterstanden zelf aflezen op het display en de meter kan ze ook draadloos doorsturen. Dat gebeurt alleen met uw toestemming. Wie kunnen uw gegevens krijgen en welke keuzes hebt u hierbij?

De meter en uw gegevens

Wilt u de handleiding van de slimme meter in uw meterkast op papier hebben? U kunt een informatiepakket of handleiding aanvragen. Als wij de slimme meter net bij u hebben geïnstalleerd, is aanvragen niet nodig. U krijgt het informatiepakket binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

Informatiepakket

Onze meters moeten voldoen aan strenge eisen: ze moeten veilig zijn en goed meten. Daarom wordt een meter van Enexis Netbeheer uitgebreid getest voordat deze een meterkast in ‘mag’.

Veilige energiemeters

Een slimme meter is het nieuwste type gas- en elektriciteitsmeter. Deze meter kan meterstanden op afstand doorsturen en is geschikt voor het registreren van dubbeltarief. Ook kan de meter bijhouden hoeveel energie wordt teruggeleverd aan het energienet.

Wat is een slimme meter

Om elektriciteit veilig en betrouwbaar te transporteren tot in uw meterkast, hebben we een goed energienet nodig. Niet alleen nu, ook in de toekomst. Door technische ontwikkelingen veranderen vraag en aanbod van energie razendsnel. En wordt het steeds ingewikkelder om ons energienet betrouwbaar en betaalbaar te houden. De slimme meter helpt bij het slimmer maken van ons energienet.

Een slimmer energienet

De slimme meter helpt netbeheerders niet alleen om het energienetwerk betrouwbaar en betaalbaar te houden. De meter biedt ook een aantal praktische voordelen. De administratie van meterstanden wordt bijvoorbeeld gemakkelijker, voor ons en voor u.

Minder administratie

menu