Met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst

De slimme meter vervangt de huidige kleinverbruikmeter. Grootverbruikaansluitingen en A1-aansluitingen​ worden niet vervangen door deze slimme meter. De slimme meter helpt u meer inzicht te krijgen in het werkelijke energieverbruik van uw aansluitingen. U hebt de mogelijkheid om uw energiekosten te beheren met de hulp van uw energieleverancier, een leverancier van meetdiensten of via een internettool.

Voordelen

De slimme meter heeft verschillende voordelen: ​ ​​​​​​​​​​​​

  • ​De slimme meter meet uw actuele meterstanden. Uw meterstanden worden niet meer geschat. Zo worden er voor moeilijk bereikbare plaatsen toch met feitelijke standen afgerekend. Dit zorgt voor een nauwkeurige eindafrekening. 
  • U hoeft geen medewerkers meer op pad te sturen voor het opnemen van de meterstanden. Dit gebeurt namelijk automatisch. 
  • Als u overstapt naar een andere energieleverancier is het niet nodig om meterstanden door te geven: u hoeft alleen maar te melden dat u overstapt.

  • Er zijn en komen steeds meer apparaten op de markt die u helpen beter inzicht te krijgen in uw verbruik, bijvoorbeeld een display of app die u koppelt aan uw slimme meter. Zo ziet u eenvoudig en in realtime wat u verbruikt en waar u kunt besparen.
  • De slimme meter helpt u uw energieverbruik inzichtelijk te krijgen. Dit draagt bij aan uw duurzaamheidsdoelstellingen.
  • Het wordt gemakkelijker om het totale verbruik van al uw aansluitingen in beeld te krijgen. Ook voor meters die normaal lastig te bereiken zijn, zoals bij rioolaansluitingen. 

  • Met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst. Een slimme meter kan zowel heen- als teruglevering meten. Handig al u bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp gebruikt.
  • De slimme meter helpt vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Dit heeft als resultaat dat er minder storingen zullen zijn in het energienet.  
  • Verbruiksgegevens bevorderen het energiebewustzijn van uw inwoners. het heeft energiebesparing en een draagvlak voor meer duurzame energie tot gevolg. Ook bij de toekomstige ontwikkeling van energieneutrale gebieden neemt de slimme meter dus een belangrijke rol in. 

Meer inzicht met de slimme meter

De slimme meter bevat een communicatiemodule die uw meterstanden op afstand naar ons door kan sturen. Wij communiceren deze data naar uw leverancier. Uw leverancier stuurt u om de 2 maanden gratis een nauwkeurig verbruiksoverzicht toe. Besparen op zowel energieverbruik als energiekosten wordt hierdoor gemakkelijker. Bovendien beschikken wij dan altijd over de meest actuele meterstanden, zodat u zelf geen medewerkers meer in te hoeft te zetten voor het opnemen van al uw meters.​

​Leveranciers van meetdiensten (ook wel Onafhankelijke Dienstaanbieder of ODA genoemd) zijn gemachtigd om verbruikersdata geregistreerd door slimme meters op te vragen bij ESDN, het centrale register voor marktpartijen in de energiesector. Zij hebben net als de netbeheerder toegang tot de verbruiksdata van kleinverbruikklanten die toestemming hebben gegeven voor het uitlezen van de slimme meter. U bepaalt zelf of en welke dienstverlener u inschakelt voor het leveren van meetdiensten. ​

​Energie in Beeld is een online module due u direct inzicht geeft in het energieverbruik en de lokale opwek van elektriciteit binnen uw gemeente. De gegevens worden op postcodeniveau en buurtniveau weergegeven via een kaart en rapportages. Het energieverbruik is tevens te filteren op bijvoorbeeld energiesoort, jaar of zakelijk verbruik. Als uw klimaatbeleid is doorgevoerd, kunt u deze met Energie in Beeld nauwkeurig in de gaten houden. Kijk voor meer informatie op www.energieinbeeld.nl​ of neem contact op met uw accountmanager voor een kosteloos abonnement. ​

Was deze pagina nuttig?

Ja Nee