Wat is congestiemanagement?

In gebieden waar het elektriciteitsnetwerk de vraag niet aankan, is er sprake van congestie. Is er sprake van (mogelijke) structurele congestie? Dan melden we dit bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en onderzoeken we of congestiemanagement mogelijk is. Bij congestiemanagement wordt de vraag en het aanbod van elektriciteit tegen een financiële vergoeding op elkaar afgestemd. Zo maken we in gebieden met beperkte capaciteit op het netwerk ruimte vrij voor nieuwe initiatieven.

Zonnepark

Hoe werkt congestiemanagement?

Bij congestiemanagement geef je als klant in een systeem aan tegen welke prijs je bereid bent om geplande productie niet uit te voeren. Andere klanten buiten het congestiegebied kunnen vervolgens bieden om die productie over te nemen. Zo zorgen we samen met producenten en netbeheerders voor meer transportcapaciteit op het netwerk. Wij willen dat in de toekomst iedereen energie kan terugleveren, zonder te hoeven wachten vanwege een gebrek aan capaciteit. Daarom investeren we fors in de uitbreiding van het energienet.

Onderzoek naar mogelijkheden congestiemanagement

In de wet staat dat netbeheerders bij structurele congestie moeten onderzoeken of er congestiemanagement in dat gebied mogelijk is. Als dat kan, is congestiemanagement een tijdelijke oplossing totdat het elektriciteitsnet is verzwaard. Enexis Netbeheer en TenneT TSO B.V. doen dit onderzoek. Waar nodig zijn de onderzoeken uitgevoerd in samenwerking met andere regionale netbeheerders die zijn verbonden met ons netwerk. Dit onderzoek is uitgevoerd op basis van de Netcode Elektriciteit.

Veelgestelde vragen

  • De netbeheerders in Nederland zien dat de Netcode niet goed aansluit op de huidige, snelle toename van duurzame opwek. Netbeheerders, marktpartijen en ACM (Autoriteit Consument en Markt) werken daarom samen aan een nieuwe Netcode, zodat we congestiemanagement snel en effectief kunnen inzetten.

    Heeft dit antwoord u geholpen?