Enexis Netbeheer Hoofdkantoor

Wat doet Enexis Netbeheer?

We zijn allemaal afhankelijk van energie, de hele dag door. Als we 's morgen opstaan, het licht aan doen en een warme douche nemen. Tijdens het werk. Of als we 's avonds ontspannen een film of tv-programma kijken. Het is zo vanzelfsprekend geworden dat we soms vergeten hoe de energie die we afnemen bij u thuis terecht komt. Enexis Netbeheer is één van de partijen die hier een belangrijke rol in speelt.

Van de energiecentrale naar uw stopcontact

Het merendeel van de energie dat wij in Nederland gebruiken wordt opgewekt in een energiecentrale of gewonnen in een gasveld. De energie wordt naar uw woning of bedrijf getransporteerd via een netwerk van elektriciteitskabels en gasleidingen, boven en onder de grond. Vanuit dit energienetwerk komt één kabel en één leiding via uw meterkast uw huis binnen. De kabel en de leiding die in uw meterkast binnenkomen, noemen we uw aansluiting. Maar met alleen een aansluiting kunt u nog geen energie afnemen. U hebt daarvoor een gas- en elektriciteitsmeter nodig. Deze worden aangesloten op uw aansluiting en registreren de hoeveelheid energie die u afneemt. Via uw groepenkast, elektricteitskabels en gasleidingen kan de energie naar de verschillende apparaten in uw woning of bedrijf vervoerd worden.

Rol van Enexis Netbeheer

Enexis Netbeheer heeft verschillende taken in bovenstaand verhaal. Zo zorgen wij voor:

  • het aanleggen het energienetwerk en het beheer, onderhoud en de ontwikkeling hiervan;
  • het aanleggen van aansluitingen, plaatsen van (slimme) meters en het onderhoud hiervan;
  • het transport van gas en elektriciteit naar uw bedrijf of woning
  • het opnemen van de meterstanden;
  • het verhelpen van storingen is ons netgebied.

Wat merkt u van ons

U hebt in het dagelijks leven maar heel af en toe met uw netbeheerder te maken. De meest voorkomende situaties waarbij u met ons in contact komt:

  • 1 keer in de 3 jaar komen wij bij u langs om de meterstanden op te nemen.
  • vóór 2020 komen we bij u langs om een slimme meter te plaatsen. In Nederland krijgt namelijk iedereen voor die datum een slimme meter aangeboden. Meer informatie vindt u bij slimme meter.
  • als u een nieuwe aansluiting of meter aanvraagt, of als u uw huidige aansluiting wilt wijzigen;
  • we lossen gas- of elektriciteitsstoringen op in ons netbegebied. Dus bij storingen bij u in de straat zorgen wij ervoor dat u zo snel mogelijk weer gebruik kunt maken van gas en/of elektriciteit;
  • als er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden aan de gasleidingen of elektriciteitskabels bij u in de straat.

Betaalt u voor onze diensten?

De kosten die wij maken, brengen wij niet zelf bij u in rekening. Dit doet uw energieleverancier. Uw energieleverancier is de andere belangrijke partij waar u mee te maken hebt als het gaat om energie. Uw energieleverancier levert de energie en stuurt u de energierekening. Hierop staan ook de kosten die u betaalt voor de diensten van de netbeheerder. Bekijke de tarieven die wij voor onze diensten in rekening brengen.

Enexis Netbeheer in cijfers

Onze bijna 4400 medewerkers zorgen er elke dag voor dat u licht en warmte hebt. Zo beheren wij een elektriciteitsnet van 136.000 km en hebben we 46.000 km gasleidingen in de grond liggen. Deze leiden naar 2,7 miljoen elektriciteitsaansluitingen en ruim 2 miljoen gasaansluitingen. Wij doen ons best om ons energienet zo betrouwbaar mogelijk te houden. De gemiddelde uitvalduur per elektriciteitsaansluiting was in 2016 15,2 minuten. Voor gas was dat 45 seconde per aansluiting. (Bron: jaarverslag 2016)

Enexis Netbeheer in cijfers