Uw netbeheerder

​Enexis is de netbeheerder in Zuid-, Oost- en Noord-Nederland. Wij brengen elektriciteit en/of gas bij u in huis. Via uw energieleverancier betaalt u voor onze diensten: het transport van energie en het onderhoud van aansluitingen en meters. U krijgt dus nooit direct met ons te maken, tenzij er een storing is of als er iets aan uw meter of aansluiting gedaan moet worden.

Wat doet een netbeheerder

Een netbeheerder is een onafhankelijk energiebedrijf dat kabels en leidingen aanlegt en beheert. Via deze kabels en leidingen wordt gas en elektriciteit van de energiecentrale naar uw woning gebracht zodat u energie af kunt nemen. Een netbeheerder zorgt daarnaast voor het onderhoud van uw aansluiting en de meter. U krijgt alleen te maken met een netbeheerder als u een storing hebt, als u een nieuw of andere gas- of elektriciteitsaansluiting aanvraagt of als u een andere meter krijgt of wilt. Ook krijgt u van uw netbeheerder vóór 2020 een slimme meter​ aangeboden.

Nederland heeft 10 netbeheerders. Elke netbeheerder beheert het energienetwerk in een specifiek deel van Nederland. Welke netbeheerder u hebt is daarom afhankelijk van de regio waar u woont. U kunt een netbeheerder dus niet zelf uitkiezen.​ Op de kaart hiernaast ziet u in welke gebieden Enexis netbeheerder is.

Verschil met leverancier

Een energieleverancier zorgt voor de levering van gas en electriciteit. U kiest de leverancier zelf. Daarnaast ontvangt u van uw levernacier de rekening voor uw energie: zowel voor de verbruikte energie als ook voor de kosten van de netbeheerder. Via een voorschotbedrag betaalt u maandelijks voor de levering van uw energie, voor het transport van de energie en voor de huur en het onderhoud aan uw meter​. Een deel van het voorschotbedrag draagt uw leverancier over aan Enexis.

Is Enexis de netbeheerder in uw woongebied?

Via het EAN-codeboek controleert u of Enexis de netbeheerder is in uw woongebied. Ook ziet u er wat de EAN-code van uw meter is. De EAN-code is een 18-cijferige code die wij aan uw meter in de meterkast hebben meegegeven, en waaraan wij uw meter herkennen. Uw EAN-code wordt bijvoorbeeld gevraagd als u een andere meter aanvraagt.

Wilt u meer weten over Enexis? Lees dan onze corporate brochure.​​​​​

Was deze pagina nuttig?

Ja Nee