Nieuwe stap in cyberveiligheid laadpalen

​Geplaatst: 07-12-2016

 
Op steeds meer plekken staan oplaadpalen voor elektrische auto’s: bij tankstations, in woonwijken, bij hotels, restaurants, in de parkeergarage van IKEA en ga zo maar door. Er wordt tegenwoordig meer en meer geladen via Smart Charging. De laadinfrastructuur groeit dus hard en is volop in ontwikkeling, wat vraagt om verscherpte veiligheidseisen wat betreft cybersecurity.

Voor wie het niet kent: met Smart Charging verdelen we de beperkt beschikbare laadcapaciteit zonder dat e-rijders daar last van hebben. Op die manier is er geen investering nodig voor het verzwaren van ons elektriciteitsnet en blijft het laden van elektrische auto’s betaalbaar.

Laden moet niet alleen betaalbaar blijven, maar ook zeker veilig. Als e-rijder wil je bijvoorbeeld niet dat bekend is waar en wanneer jij jouw auto oplaadt. Daarom zijn er nieuwe eisen ten aanzien van cybersecurity voor laadpalen. En de provincie Noord-Brabant heeft als eerste een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor maar liefst 1.240 laadpalen met hierin - op advies van Enexis en ElaadNL - de nieuwste cybersecurity eisen opgenomen. Mooi nieuws!​