Controleer de capaciteit van uw gasmeter

​Geplaatst: 23-01-2013

Naast uw energieverbruik bestaat een deel van uw energiekosten ook uit de zogenoemde transportkosten. Enexis berekent deze kosten onder andere over de capaciteit van de energiemeter. Hoe groter deze is, des te meer periodieke netwerkkosten worden betaald. Consumenten hebben vrijwel altijd een kleinere capaciteit nodig dan bijvoorbeeld grote industriële bedrijven. U bent als consument dan ook altijd kleinverbruiker, in tegenstelling tot de grote bedrijven, die vaak grootverbruikers zijn. Zowel op de jaarnota van uw energieleverancier als op de meter zelf, kunt u vinden wat de capaciteit van uw gasmeter is.

Het consumentenprogramma Tros Radar besteedde maandag 21 januari 2013 aandacht aan dit onderwerp. Mede als gevolg daarvan ontvingen al onze klanten in het kleinverbruiksegment, die een gasmeter met een hogere capaciteit hebben, een persoonlijke brief van Enexis. In sommige woningen is deze hoge capaciteit nodig, omdat er bijzondere apparatuur aanwezig is of een extra grote verwarmingsketel. Ook bedrijfswoningen, boerderijen, kleinere bedrijfspanden, gecombineerde woon/ bedrijfspanden of gerenoveerde woningen kunnen een gasmeter met een hoge capaciteit hebben.

Te hoge capaciteit

Het kan zijn dat er in uw huishouden eerst sprake was van een hoog verbruik, maar dat een hogere capaciteit nu wellicht niet meer noodzakelijk is. Om vast te stellen of de capaciteit van uw gasmeter passend is voor uw situatie, kunt u contact opnemen met uw installateur of uw onderhoudsbedrijf. Zij kunnen samen met u het beste beoordelen welk type gasaansluiting het beste bij uw situatie past, op basis van de piekbelasting die u mogelijk heeft. 

Uw aansluiting verlagen

Mocht u tot de conclusie komen dat de capaciteit van uw meter verlaagd kan worden, dan kunt u tot 1 augustus 2013 kosteloos een aanvraag tot verlaging bij ons doen. Na deze datum gelden hiervoor onze standaard tarieven. Deze vindt u hier​
Consumenten (klanten met een capaciteit van 40 mᶟ/u of lager) die een kleinere meter wensen, kunnen dit eenvoudig regelen via aansluiting.enexis.nl​ of contact opnemen met de Klantenservice van Enexis. De periodieke netwerkkosten gaan dan vanaf het moment dat de verlaging is gerealiseerd, direct omlaag.

Bij vragen kunt u contact opnemen met onze Klantenservice. Deze is bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur tot 18.00 uur via 0900 78 08 700. Meer informatie over het wijzigen van uw aansluiting vindt u hier​