Uitleg tariefopbouw netwerkkosten

De Autoriteit Consument en Markt​ (ACM) bepaalt de maximale tarieven die netbeheerders mogen hanteren voor het maken van nieuwe aansluitingen. Ook voor de maandelijkse kosten van uw aansluiting of meter gelden maximumtarieven. Ze staan in de Tarievencode Elektriciteit en de Tarievencode Gas. De tarieven zijn gebaseerd op de capaciteit van uw aansluiting (aansluitwaarde).

Kosten werkzaamheden aansluiting of meter

Als u een nieuwe aansluiting of een andere meter wilt, of als u iets wilt veranderen aan uw aansluiting, moet u Enexis inschakelen. Voor dit soort werkzaamheden maken we kosten die we aan u doorberekenen. We werken daarvoor met vastgestelde tarieven die gebaseerd zijn op: 

  • Arbeidskosten
  • Materiaalkosten
  • Administratiekosten 

In sommige gevallen betaalt u een meerprijs, bijvoorbeeld als u een extra kabel wilt laten verwijderen dan in onze eerdere berekening is meegenomen. 

Maandelijkse netwerkkosten van uw aansluiting of meter 

Aan uw energieleverancier betaalt u voor het verbruik van gas en elektriciteit. Daarnaast betaalt u maandelijks netwerkkosten. Uw energieleverancier int die netwerkkosten en draagt het geld af aan Enexis, als wij tenminste uw netbeheerder zijn. We hanteren capaciteitstarieven (CapTar). Alle Nederlandse netbeheerders stellen hun CapTar-tarieven op dezelfde manier vast. De Autoriteit Consument & Markt bepaalt de maximale capaciteitstarieven. Ze zijn opgebouwd uit een aantal netwerkkosten. ​

Wat zijn netwerkkosten? 

  • Uw meter en meetdiensten. Het gaat om meterhuur, het onderhoud van uw meter en de 3-jaarlijkse meteropname. Hiervoor betaalt u een vast bedrag per dag. 
  • Uw aansluiting. Voor het onderhoud en beheer hiervan betaalt u een vast bedrag per dag (aansluitdienst). Het bedrag hangt af van de capaciteit van uw aansluiting.
  • Het transport van energie naar uw aansluiting. U betaalt voor ‘vastrecht’ en ‘transportdienst’ een vast bedrag per dag.
  • Het onderhoud en het beheer van het ondergrondse netwerk van gasleidingen en elektriciteitskabels in Nederland. 

Overige kosten 

Soms maken we kosten die niet direct met uw aansluiting of onze werkzaamheden te maken hebben. Zoals voorrijkosten. Of kosten voor af- of heraansluiten bij klanten die hun energierekening niet hebben betaald. Wilt u precies weten met welke overige kosten u te maken kunt krijgen? Bekijk dan ons tarievenblad Overige kosten​.

​​​​​​​​

Was deze pagina nuttig?

Ja Nee