U wilt een laadpaal

Wilt u een laadpaal of oplaadpunt laten plaatsen omdat u elektrisch wilt (gaan) rijden? Of u een (openbaar) oplaadpunt kunt laten plaatsen, hangt van veel dingen af. Onder andere van regels van uw gemeente en van uw woonsituatie. Soms kunnen wij u helpen. Hieronder ziet u bij wie u moet zijn.​​ 

Laadpaal in de openbare ruimte 

Uw gemeente beslist of en waar laadpalen in de openbare ruimte mogen komen. Vraag daarom bij uw gemeente naar de mogelijkheden. Uw gemeente zal in elk geval bekijken of er al een laadpaal bij u in de buurt staat. En of u een eigen parkeerplek hebt waarop u een oplaadpunt kunt laten plaatsen.​​​​​​​​

​​Laadpaal of oplaadpunt bij u thuis

De laadpaal zelf vraagt u aan via een laadpaal-aanbieder. Op de website van eViolin vindt u een overzicht met de meeste laaddienstverleners en laadpuntexploitanten ​in Nederland. U kunt zelf een keuze maken. 

Aansluiting laadpaal
Om de laadpaal te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten zijn op een elekticiteitsaansluiting. Dat kan op twee manieren

  1. U kunt het oplaadpunt of de laadpaal aan laten sluiten op een aparte elektriciteitsaansluiting op uw eigen terrein (bijvoorbeeld op de oprit). U ontvangt dan een aparte factuur van de verbruikte elektriciteit. Een nieuwe aansluiting vraagt u aan via ElaadNL. Huurt u de woning? Vraag dan toestemming aan de verhuurder of eigenaar. 
  2. U kunt het oplaadpunt of de laadpaal aan laten sluiten op een vrije groep in de meterkast. Neem hiervoor contact op met een leverancier of installateur van de laadpaal. Op www.uwduurzameinstallateur.nl vindt u erkende installateurs van oplaadpunten.  Soms is het nodig om de capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting te verhogen. Dit hangt af van het type auto en de snelheid waarmee u wilt laden. Uw installateur of leverancier kan u vertellen of verhogen van de capaciteit van de aansluiting nodig is. Het wijzigen van uw aansluiting​ regelt u via onze website.​ Huurt u de woning? Vraag dan toestemming aan de verhuurder of eigenaar.
​​​

De aanleg van een oplaadpunt wordt gezien als een verandering aan gemeenschappelijke ruimten. U hebt daarom toestemming nodig van de beheerder of VvE. 

Als u toestemming hebt gekregen om een laadpaal te plaatsen, dan kunt een de laadpaal aanvragen via een laadpaal-aanbieder. Op de website van eViolin vindt u een overzicht met de meeste laaddienstverleners en laadpuntexploitanten ​in Nederland. U kunt zelf een keuze maken. 

Aansluiting
Om de laadpaal te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten zijn op een elekticiteitsaansluiting. Dat kan op twee manieren:

  1. ​U kunt het oplaadpunt of de laadpaal aan laten sluiten op een aparte elektriciteitsaansluiting op uw eigen terrein (bijvoorbeeld op uw eigen parkeerplek). U ontvangt dan een aparte factuur voor de verbruikte elektriciteit.​ Het aanvragen van een nieuwe aansluiting gaat via ElaadNL.  
  2. Als de laadpaal op korte afstand van uw woning geplaatst wordt,is het mogelijk om het oplaadpunt of de laadpaal aan laten sluiten op een vrije groep in de meterkast. Neem hiervoor contact op met een leverancier of installateur van de laadpaal. Op www.uwduurzameinstallateur.nl vindt u erkende installateurs van oplaadpunten. Soms is het nodig om de capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting te verhogen. Dit hangt af van het type auto en de snelheid waarmee u wilt laden. Uw installateur of leverancier kan u vertellen of verhogen van de capaciteit van de aansluiting nodig is. Het wijzigen van uw aansluiting​ regelt u via onze website.
​​​​

Was deze pagina nuttig?

Ja Nee