Afbeelding slimme meter

TF-signaal verdwijnt

Per 1 juli 2021 zetten de netbeheerders het TF-signaal uit. Er zijn nieuwere en betere technieken om te schakelen tussen dag- en nachtverbruik van energie. Zoals de slimme meter. 

Het toonfrequent signaal (TF-signaal) is een techniek die we van oudsher gebruiken om de schakeling tussen dag- en nachtverbruik mogelijk te maken. Het signaal blijft alleen voor de openbare verlichting, die hier ook vaak door in- en uitgeschakeld wordt, actief. Voor andere toepassingen zetten we het TF-signaal uit, omdat het een verouderde en kostbare techniek is. Daarom heeft Enexis Netbeheer samen met de andere netbeheerders besloten om het te laten verdwijnen.

Dubbeltarief

Bij de meeste energieleveranciers kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van enkeltarief of dubbeltarief (piek-dal, dag-nacht, hoog-laag). Met dubbeltarief betaalt u ’s nachts iets minder voor uw elektriciteit dan overdag. En wekt u energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen en levert u terug aan ons energienet? Dan krijgt u met dubbeltarief overdag iets meer voor uw energie dan ’s nachts.

Op dit moment zorgt het TF-signaal ervoor dat uw meter het verbruik ’s nachts en overdag apart registreert. Als het TF-signaal niet meer actief is, zorgt de slimme meter voor de schakeling.

Dubbeltarief straks alleen met slimme meter

Hebt u geen slimme meter? Dan kunt u vanaf juli 2021 geen gebruik meer maken van het dubbeltarief. U betaalt of ontvangt dan een gemiddelde van de tarieven van overdag en ’s nachts. Als u een slimme meter aanvraagt, kunt u wel gebruik blijven maken van het dubbeltarief. 

Andere meter aanvragen

Meer informatie