Afbeelding slimme meter

TF-signaal verdwijnt

Per 1 juli 2021 zetten de netbeheerders het TF-signaal uit. Er zijn nieuwere en betere technieken om te schakelen tussen dag- en nachtverbruik van energie. Zoals de slimme meter. 

Het toonfrequent signaal (TF-signaal) is een techniek die we van oudsher gebruiken om de schakeling tussen dag- en nachtverbruik mogelijk te maken. Ook de openbare verlichting wordt vaak in- en uitgeschakeld door dit signaal. Het TF-signaal is een verouderde en kostbare techniek. Daarom heeft Enexis Netbeheer samen met de andere netbeheerders besloten om het te laten verdwijnen. 

Dubbeltarief

Bij de meeste energieleveranciers kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van enkeltarief of dubbeltarief (piek-dal, dag-nacht, hoog-laag). Met dubbeltarief betaalt u ’s nachts iets minder voor uw elektriciteit dan overdag. En wekt u energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen en levert u terug aan ons energienet? Dan krijgt u met dubbeltarief overdag iets meer voor uw energie dan ’s nachts.

Op dit moment zorgt het TF-signaal ervoor dat uw meter het verbruik ’s nachts en overdag apart registreert. Als het TF-signaal niet meer actief is, zorgt de slimme meter voor de schakeling.

Dubbeltarief straks alleen met slimme meter

Hebt u geen slimme meter? Dan kunt u vanaf juli 2021 geen gebruik meer maken van het dubbeltarief. U betaalt of ontvangt dan een gemiddelde van de tarieven van overdag en ’s nachts. Als u een slimme meter aanvraagt, kunt u wel gebruik blijven maken van het dubbeltarief. 

Andere meter aanvragen

Meer informatie

menu