Afbeelding van een slimme meter in een meterkast

Wilt u geen slimme meter?

De slimme meter is niet verplicht. Als u op uw adres een slimme meter van Enexis Netbeheer krijgt aangeboden, kunt u hem weigeren. En als er al een slimme meter hangt op uw adres, kunt u ons vragen om de meter tegen betaling te wisselen.

Aanbod slimme meter afslaan (weigeren)

Als Enexis Netbeheer u een slimme meter aanbiedt, kunt u hem weigeren. Krijgt u van ons een brief met een afspraak? Bel dan met onze Klantenservice en geef aan dat u liever geen slimme meter wilt. Wij bekijken dan of de huidige meter in uw meterkast nog aan de wettelijke eisen voldoet. Blijkt uit een eerder uitgevoerde steekproefcontrole dat het type meter bij u in de meterkast niet meer voldoet? Dan kunnen we een digitale, niet-slimme meter plaatsen. Dit is een meter zonder communicatiefunctie. Wij kunnen dan geen gegevens op afstand uitlezen, ook niet voor het beheer van ons net of uw meter.

Slimme meter bij uitvoeren van werkzaamheden

Als wij werkzaamheden aan uw aansluiting of meter uitvoeren, bijvoorbeeld als u een wijziging aan uw aansluiting hebt aangevraagd of als we een storing aan uw meter verhelpen, dan vervangen wij de meter meteen door een slimme meter. Als u geen slimme meter wilt, geeft dit dan aan bij de monteur die de werkzaamheden uitvoert. Hij plaatst dan een digitale meter zonder communicatiefunctie.

Slimme meter laten verwijderen

Hangt er een slimme meter in uw meterkast maar wilt u dit liever niet (meer)? Neem dan contact op met onze Klantenservice en vraag een meterwissel aan. Ook dan kunt u tegen betaling een digitale meter zonder communicatiefunctie krijgen.

Instelling slimme meter wijzigen

Als u geen slimme meter in huis wilt omdat wij meetgegevens op afstand kunnen uitlezen, is het goed om te weten dat u de instellingen van de slimme meter ook kunt laten wijzigen.

Gevolg keuze niet-slimme meter

Als u een digitale, niet-slimme meter laat installeren of als de oude, niet-slimme meter in uw meterkast blijft hangen, betekent dat:

  • dat u geen maandelijkse verbruiksoverzichten ontvangt van uw energieleverancier;
  • dat u minder mogelijkheden hebt om energieverbruiksmanagers in huis te gebruiken die u kunnen helpen bij energie besparen;
  • dat u per 1 juli 2021 geen energie tegen dubbeltarief meer kunt afnemen of terugleveren, dan verdwijnt namelijk het TF-signaal.

Wilt u op een later moment alsnog een slimme meter aanvragen? Dan kan dat gewoon, maar daaraan zijn wel kosten verbonden.

Ophef rondom betrouwbaarheid slimme meters

Begin maart 2017 is er ophef ontstaan in de media over de betrouwbaarheid van energiemeters. U kunt hier meer over lezen in het nieuwsartikel Betrouwbaarheid energiemeters.