Wilt u geen slimme meter?

Wilt u geen slimme meter?

De slimme meter is niet verplicht. Als u op uw adres een slimme meter van Enexis krijgt aangeboden, kunt u hem weigeren. En als er al een slimme meter hangt op uw adres, kunt u ons vragen om de meter tegen betaling te wisselen.

Aanbod slimme meter afslaan (weigeren)

Als Enexis u een slimme meter aanbiedt, kunt u hem weigeren. Krijgt u van ons een brief met een afspraak? Bel dan met onze Klantenservice en geef aan dat u liever geen slimme meter wilt. Wij bekijken dan of de huidige meter in uw meterkast nog aan de wettelijke eisen voldoet. Blijkt uit het steekproefonderzoek ​dat het type meter bij u in de meterkast niet meer voldoet? Dan kunnen we een digitale, niet-slimme meter plaatsen. Dit is een meter zonder communicatiefunctie. Wij kunnen dan geen gegevens op afstand uitlezen, ook niet voor het beheer van ons net of uw meter.

Goed om te weten: u kunt later altijd nog een slimme meter aanvragen, maar daaraan zijn wel kostenverbonden.

Slimme meter laten verwijderen

Hangt er een slimme meter in uw meterkast maar wilt u dit liever niet (meer)? Neem dan contact op met onze Klantenservice​ en vraag een meterwissel ​aan. Ook dan kunt u tegen betaling​ een digitale meter zonder communicatiefunctie krijgen.​ 

Instelling slimme meter wijzig​en

Als u geen slimme meter in huis wilt omdat wij meetgegevens op afstand kunnen uitlezen, is het goed om te weten dat u de instellingen van de slimme meter ook kunt laten wijzigen​.

Gevolg keuze niet-slimme meter

Als u een digitale, niet-slimme meter laat installeren of als de oude, niet-slimme meter in uw meterkast blijft hangen, betekent dat:

  • dat u geen 2-maandelijkse verbruiksoverzichten ontvangt van uw energieleverancier;
  • dat u minder mogelijkheden hebt om energieverbruiksmanagers​ in huis te gebruiken die u kunnen helpen bij energie besparen;
  • dat u mogelijk in de toekomst geen energie tegen dubbeltarief​ kunt afnemen als u nog een traditionele draaischijfmeter in huis hebt.

Ophef rondom betrouwbaarheid slimme meters

Begin maart 2017 is er ophef ontstaan in de media over de betrouwbaarheid van energiemeters. U kunt hier meer over lezen in het nieuwsartikel Betrouwbaarheid energiemeters​.​

​​​​​​​​​​​​​