Hoe werkt een digitale meter?

Wilt u weten hoe de digitale niet-slimme elektriciteitsmeter in uw meterkast werkt? Hier leest u hoe u uw meterstanden kunt bekijken, wat het verschil is met een slimme meter en welke vragen anderen vaak stellen over de meter.

  • Het display van de digitale elektriciteitsmeter toont afwisselend (om de 5 seconde) de meterstanden van de verschillende telwerken van uw meter.
  • Het eerste cijfer in het display geeft aan naar welk telwerk u kijkt.
  • Wisselt de meterstand in het display niet vanzelf? Druk dan op de (vaak blauwe) drukknop op de meter. U kunt dan handmatig de standen van de verschillende telwerken bekijken.

Wilt u gebruik blijven maken van dubbeltarief (piek-dal, dag-nacht, hoog-laag)? Dan kunt u het beste voor een slimme meter kiezen. Met een digitale niet-slimme meter werkt dit tarief per 1 juli 2021 niet meer omdat het TF-signaal dan verdwijnt. Hebt u hier vragen over? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Blijft u met uw nieuwe meter gebruikmaken van dubbeltarief? Dan houdt u het tarief dat u al had. Wilt u wisselen van tarief? Regel dit dan via uw energieleverancier.

De meeste digitale meters zijn geschikt voor het registreren van elektriciteit die u teruglevert aan het energienet. Als u start met terugleveren van elektriciteit moet u dit wel melden zodat uw energieleverancier uw teruglevering goed administreert.

Sommige digitale meters beschikken over een P1-poort. Als uw digitale meter een P1-poort heeft, kunt u een energieverbruiksmanager aansluiten. Hiermee kunt u uw energieverbruik nauwkeuriger bijhouden. Sommige energieverbruiksmanagers kunt u met een kabel aansluiten op de slimme meter. Hiervoor gebruikt u de P1-poort op het apparaat. U kunt het afdekplaatje dat over de P1-poort zit naar beneden schuiven of naar voren klappen, afhankelijk van het model meter.

In een slimme elektriciteitsmeter zit een geheugen dat zowel de elektriciteitsstanden als gasstanden opslaat. Daarvoor is de elektriciteitsmeter verbonden met de gasmeter. Als u daar toestemming voor geeft kan de slimme meter de meterstanden doorsturen via een telefoonsignaal.

Een digitale meter kan dit niet. In de digitale meter zit geen geheugen in dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat, de meter kan geen meterstanden doorsturen en is niet verbonden met de gasmeter.

 

De overheid streeft ernaar om uiterlijk in 2020 alle oude energiemeters te laten vervangen door slimme meters. Netbeheerders waaronder Enexis Netbeheer installeren de slimme meters gratis per regio, wijk of buurt.

2 weken voor wij bij u langskomen, krijgt u van ons een brief met meer informatie over de slimme meter. Een week van tevoren krijgt u een brief met een afspraak.

Meer over slimme meter wisselen bij u thuis

Eerder een slimme meter aanvragen

Wilt u een slimme meter hebben en wilt u daarom weten wanneer uw buurt of wijk op onze planning staat? Wij weten helaas niet langer dan 2 weken van tevoren dat we een slimme meter zullen aanbieden op een specifiek adres. Op de pagina slimme meter aanvragen leest u in welke gevallen u zelf een slimme meter kunt aanvragen en wanneer dit niet nodig is.