Hoe werkt een traditionele draaischijfmeter?

Traditionele draaischijfmeters zijn meters met een analoog telwerk. Hier leest u hoe u de meterstanden afleest van een traditionele gas- en elektriciteitsmeter.

Meterstand doorgeven door middel van een foto

Naast dat u de meter zelf kunt aflezen, controleert Enexis Netbeheer ook eens in de drie jaar uw meterstanden. We controleren dan of uw meter goed werkt. Dat kan op twee manieren:

  • U krijgt een verzoek om een foto van uw meterstanden te uploaden op onze website. Zorg ervoor dat alle telwerken en de volledige meterstanden (inclusief cijfers achter de komma) op de foto staan.
  • U krijgt bezoek van onze meteropnemer.

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk

 meter e analoog

 
 
 
 
 
 
 
 

Het telwerk op de meter bestaat uit meerdere cijfers voor de komma en meestal 1 cijfer na de komma (het cijfer na de komma staat vaak in een rood kader). Als u de meterstand opneemt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening, hoeft u alleen de cijfers voor de komma, de cijfers in het zwart, door te geven.

Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken

 meter e analoog dubbel telwerk

 
 
 
 
 
 
 
 

De telwerken op de meter bestaan uit meerdere cijfers voor de komma en meestal 1 cijfer na de komma (het cijfer na de komma staat vaak in een rood kader). Als u de meterstanden opneemt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening, hoeft u alleen de cijfers voor de komma door te geven.

Op de opnamekaart moet u de meterstanden van ‘elektriciteit 1’ en ‘elektriciteit 2’ noteren: 

  • Elektriciteit 1 (T1): dit is het bovenste of het linker telwerk en meestal het telwerk voor daltarief (lage telwerk)
  • Elektriciteit 2 (T2): dit is het onderste of het rechter telwerk en meestal het telwerk voor piektarief (hoge telwerk)
  • Een eventueel derde telwerk toont de teruggeleverde energie óf het totaal van de eerste 2 telwerken.
  • Geef altijd beide meterstanden door aan uw energieleverancier. Ook als de stand ‘0’ is.

Dubbel- of enkeltarief

Als u 2 telwerken hebt, is uw meter geschikt voor dubbeltarief. Bij uw energieleverancier kunt u controleren of u enkel- of dubbeltarief hebt. U leverancier kan uw tarief wijzigen als u dat wilt. Let op: Op 1 juli 2021 verdwijnt het TF-signaal. U hebt dan een slimme meter nodig om gebruik te kunnen maken van het dubbeltarief. Andere meter aanvragen.

Meer informatie over dubbel- of enkeltarief.

Gasmeter 

 Meter g analoog

Het telwerk op de meter bestaat uit meerdere cijfers voor de komma en een aantal cijfers na de komma (meestal 3 cijfers, die in een rood kader staan). Als u de meterstand opneemt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening, hoeft u alleen te de cijfers voor de komma, de cijfers in het zwart, door te geven.