Hoe werkt een analoge meter?

Analoge meters zijn meters met een analoog telwerk. Hier leest u hoe u de meterstanden afleest van een traditionele gas- en elektriciteitsmeter.

Elektriciteitsmeter met 1 telwerk

 meter e analoog

 
 
 
 
 
 
 
 

Het telwerk op de meter bestaat uit meerdere cijfers voor de komma en meestal 1 cijfer na de komma (het cijfer na de komma staat vaak in een rood kader). Als u de meterstand opneemt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening, hoeft u alleen de cijfers voor de komma, de cijfers in het zwart, door te geven.

Elektriciteitsmeter met 2 of meer telwerken

 meter e analoog dubbel telwerk

 
 
 
 
 
 
 
 

De telwerken op de meter bestaan uit meerdere cijfers voor de komma en meestal 1 cijfer na de komma (het cijfer na de komma staat vaak in een rood kader). Als u de meterstanden opneemt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening, hoeft u alleen de cijfers voor de komma door te geven.

Op de opnamekaart moet u de meterstanden van ‘elektriciteit 1’ en ‘elektriciteit 2’ noteren: 

  • Elektriciteit 1 (T1): dit is het bovenste of het linker telwerk
  • Elektriciteit 2 (T2): dit is het onderste of het rechter telwerk
  • Een eventueel derde telwerk toont de teruggeleverde energie óf het totaal van de eerste 2 telwerken.
  • Geef altijd beide meterstanden door aan uw energieleverancier. Ook als de stand ‘0’ is.

Dubbel- of enkeltarief

Als u 2 telwerken hebt, is uw meter geschikt voor dubbeltarief. Bij uw energieleverancier kunt u controleren of u enkel- of dubbeltarief hebt. U leverancier kan uw tarief wijzigen als u dat wilt. Let op: Op 1 juli 2021 verdwijnt het TF-signaal. U hebt dan een slimme meter nodig om gebruik te kunnen maken van het dubbeltarief. Andere meter aanvragen.

Meer informatie over dubbel- of enkeltarief.

Gasmeter 

 Meter g analoog

Het telwerk op de meter bestaat uit meerdere cijfers voor de komma en een aantal cijfers na de komma (meestal 3 cijfers, die in een rood kader staan). Als u de meterstand opneemt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening, hoeft u alleen te de cijfers voor de komma, de cijfers in het zwart, door te geven.