“Zo pakte ik het aan”

In Enexis helpt  geven we je een kijkje in de meterkast van één van onze klanten. Dit keer bij Ilse, zij pakte het verduurzamen van haar woning groots aan tijdens de verbouwing. Hier lees je hoe dat ging. 

Even voorstellen...

“Ik ben Ilse (41) en ik woon samen met mijn man en 3 kinderen in Tilburg. In september hebben we het huis van mijn ouders overgekocht. Ik heb een emotionele binding met het huis en het is een mooie plek om te wonen. Wel hadden we de wens om het te moderniseren. Daarom zijn we eerst flink aan het verbouwen om van ‘het’ huis ‘ons’ huis te maken en het te verduurzamen.”

 

 

Druk bezig met de verbouwing dus. Kun je ons daar wat meer over vertellen?

“Het huis is gebouwd in 1991. Nog niet zo lang geleden dus. De woning was prima voor de normen van toen. Dertig jaar later en met onze blik op de toekomst, zijn er toch enige aanpassingen nodig. Het huis heeft bijvoorbeeld geen kruipruimte. Hierdoor konden we geen vloerisolatie en vloerverwarming aanleggen. Daarom hebben we de vloer wat dieper uit laten graven, zodat er toch dikke isolatie onder geplaatst kon worden.”

Maar niet alleen de vloer wordt geïsoleerd, het gezin pakt de verbouwing van het huis groots aan: “We hebben een deel van de achtergevel gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een aanbouw met een plat dak. Het dak isoleren we met 14 cm dikke isolatieplaten én de nieuwe grote raampartijen worden van HR++-glas. Spouwmuurisolatie had het huis gelukkig al.”

Aanpak

“Toen we aan de start van dit project stonden, hebben we een binnenhuisarchitect in de arm genomen. We hadden een aantal wensen die we graag wilden laten realiseren in het huis. Voor enkel het verduurzamen van je huis heb je meestal geen architect nodig.”

Toch besteedt het gezin niet alles uit. “De bovenverdieping doen we zelf: oude plafonds vervangen door gipsplafonds, het schilderen van de muren en het vernieuwen van de elektra.” Enexis Netbeheer raadt altijd aan om het vernieuwen van de elektra toch aan een expert over te laten. “Het sloopwerk en de verbouwing laten we echt over aan de aannemer. Op dit moment zijn ze bezig om het dak erop te zetten en de dakisolatie te plaatsen.”

Zijn er ook dingen misgegaan?

“De verbouwing heeft helaas wat vertraging opgelopen. In de schoorsteenbuizen zat asbest. Om iedereen veilig te kunnen laten werken, moest dit eerst verwijderd worden.
Ook financieel hadden we vooraf een tegenvaller. De kosten op de offerte vielen hoger uit dan we gebudgetteerd hadden. Om toch binnen het budget te blijven, stelde de architect voor om de vloerisolatie en vloerverwarming te schrappen uit het plan, maar dat was voor ons geen optie. Daarom hebben we ons budget moeten verruimen met wat extra spaargeld en onze hypotheek."

Hoeveel last overlast geeft deze verbouwing?

“Wij hebben de luxe dat we tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis nog in onze huidige woning kunnen wonen. Hierdoor hebben we weinig overlast. Voor de zekerheid heb ik wel even bij onze nieuwe buren gecheckt hoe het met de overlast zit. Die zeggen gelukkig dat het meevalt. Het verwijderen van de vloer kan overlast geven, maar als de werkzaamheden goed op elkaar afgestemd zijn, valt het mee. Dit geldt ook voor het laten plaatsen van nieuwe ramen terwijl je al in het huis woont. In de winter kan het even koud worden, maar als het er eenmaal in zit is het ook zo weer warm.

Wat ik je wel kan vertellen, is dat het laten plaatsen van alleen vloerisolatie via de kruipruimte weinig rommel of geluidsoverlast veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van dakisolatie. Met een paar schroefjes zit het erop. Dus als je een beetje handig bent, kun je het afwerken van dakisolatie makkelijk zelf doen."

Wat zijn je overwegingen om te verduurzamen? 

“Ons huis ligt toevallig in één van de proeftuinen voor aardgasvrij wonen. We staan dus vooraan in de rij om er iets aan te doen. Bovendien is onze verbouwing een natuurlijk moment om het te doen.” 

Toch stellen Ilse en haar partner de overstap op een warmtepomp nog even uit. “We gaan nu nog geen warmtepomp plaatsen. De cv-ketel is nog goed, dus die laten we hangen. Maar we bereiden de verwarming er wel op voor, zodat de aansluiting in de toekomst wel mogelijk is. Mocht de ketel dan stuk gaan, dan zullen we hem vervangen voor een duurzame optie.”

Ook als het huis niet in een proeftuin had gestaan, had het gezin de stap om te verduurzamen gemaakt. “Extra comfort speelt voor ons ook mee in de overweging. In ons huidige huis zijn we aangesloten op stadsverwarming en hebben we vloerverwarming. Het idee van warme voetjes als we op sokken lopen is een stukje luxe dat we fijn vinden. De vloerverwarming hadden we dus sowieso gedaan en extra isoleren hoort daarbij.”

Wat willen jullie nog aanpakken in de toekomst?

“In de toekomst zouden we graag nog zonnepanelen willen, die hebben we in ons huidige huis ook.” Het gezin liet 7 jaar geleden 18 zonnepanelen plaatsen: “Los van de stadsverwarming betalen we dankzij die zonnepanelen maar 10 euro per maand aan stroom. De kosten van de panelen hebben we inmiddels ook al terugverdiend. Juist in een tijd waarin de spaarrente ontzettend laag staat, is zo’n verduurzaming  een investering die veel meer oplevert. Zowel financieel als voor het milieu.”

Tip van Ilse

“Als het gaat over verduurzamen, zou ik zoeken naar de natuurlijke momenten. Als je ketel kapot is of vervangen moet worden, is dat hét moment om een duurzame stap te zetten. Er zijn ook subsidies voor het verduurzamen van je woning. Bijvoorbeeld als je twee isolatiemaatregelen aanpakt. En voor zonnepanelen kun je de btw aftrekken.”

En last but not least: wie krijgt jouw ‘oude’ slaapkamer in het nieuwe huis?

“Haha, die heeft mijn jongste dochter ingepikt. De kinderen mochten kiezen en de jongste wilde de oude slaapkamer van mama.”