“Ons nieuwe huis is volledig energieneutraal”

In Enexis helpt  kijken we samen met een werknemer van Enexis Netbeheer naar de toekomst. Dit keer een kijkje in de meterkast van Daphne Verreth (36), manager energietransitie & netwerken.
Daphne Verreth

Even voorstellen...

“Ik ben Daphne en woon samen met mijn vriend en twee jonge kinderen in Utrecht. Inmiddels werk ik ruim 7 jaar bij Enexis Netbeheer. In 2019 ben ik gestart als manager energietransitie & netwerken. Simpel gezegd helpen wij lokale overheden, zoals gemeenten en provincies, met het opstellen van de plannen rondom de energietransitie. Wij ondersteunen hen onder andere met kennis en kunde. Daarnaast zijn wij de schakel van de buitenwereld naar de interne organisatie. Zo proberen we bijvoorbeeld alle inzichten die we in de omgeving ophalen te vertalen naar verwachtingen die we als Enexis Netbeheer kunnen gebruiken voor onze investeringsplannen.”

Wat doe je zelf aan energiebesparing?

Niet alleen in haar werk, maar ook in haar privéleven is Daphne actiever geworden met energiebesparing. Ook al is dat soms lastig. “Zeven jaar geleden kochten mijn vriend en ik ons huis in Utrecht. Een echte jaren 30-woning. Op het gebied van energiebesparing moest er dus veel gebeuren. Aan isolatie hebben we zo’n beetje alles gedaan wat mogelijk is. Het isoleren van het dak was écht nodig, maar het isoleren van onze spouwmuren en kruipruimte hebben we bewust ook gedaan. Toch blijft een jaren 30-woning tochtgaten houden, dus het blijft soms goed stoken. Ook wilden we graag zonnepanelen op het dak, maar helaas is ons dak niet geschikt.”

Ook buitenshuis hebben Daphne en haar gezin een duurzame switch gemaakt: ze hebben een elektrische auto. “Je went eraan om soms koffie te halen tijdens het rijden; dan kan je auto opladen. Sinds een half jaar hebben we ook een elektrische bakfiets. De andere (benzine)auto hebben we toen verkocht. De bakfiets proberen we zo vaak mogelijk te gebruiken. Hij is heel handig om de kinderen mee te vervoeren.”

Toch gaat het gezin nog niet met de elektrische auto op vakantie. “Door de beperkte afstand die we met één acculading kunnen afleggen, is het niet altijd ideaal. En soms nemen we natuurlijk ook gewoon het vliegtuig. Voor ons is bezig zijn met energiebesparing een combinatie van bewust omgaan met energie en het comfort en plezier dat je wilt beleven, behouden.”

Inmiddels hebben ze een nieuwbouwhuis gekocht in Ede, 50 kilometer ten oosten van Utrecht. “In 2022 kunnen we er pas in, maar het is het wachten waard: het huis is volledig geïsoleerd en heeft geen gasaansluiting. Het is wel aangesloten op het warmtenet, maar verder helemaal aardgasvrij.”

En wat doen jullie bij Enexis Netbeheer aan energiebesparing?

“Binnen het bedrijf proberen we uiteraard heel bewust bezig te zijn met energiebesparing. Zo is er een doel gesteld op de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer van het personeel. Enexis Netbeheer stimuleert het elektrisch rijden, gebruik van openbaar vervoer en fietsen voor medewerkers.”

Ook op andere gebieden moedigt Enexis Netbeheer verduurzaming aan “Zo kregen we eerder al eens een Dopper, een stappenteller en was het mogelijk om mee te doen aan collectiviteitskorting voor zonnepanelen.”

Wat raad je je vrienden aan als zij geld willen besparen op hun energierekening en groen bezig willen zijn?

“Zonder twijfel: isoleren. Vooral dakisolatie en spouwmuurisolatie hebben veel effect. En als vrienden een nieuwe keuken willen, geef ik ze de tip om aardgasvrij te gaan koken met een elektrische kookplaat.”