Uw woning verduurzamen: wat kunt u nu doen?

Nederland verduurzaamt stap voor stap. We stappen over op groene energie om in 2050 de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen: 95% minder CO2 uitstoten. Natuurlijk hoeft u niet tot 2050 te wachten om bij te dragen aan een groenere wereld. Lees in dit artikel wat u nu al kunt doen om uw woning te verduurzamen of ga direct naar de blogs over verduurzamen, groen gas en gasloos wonen.

De voordelen van een duurzaam huis

  • U bespaart op uw energierekening
  • U stoot direct minder CO2 uit
  • Uw woning krijgt wellicht een hoger energielabel
  • Meer comfort in huis door minder tocht en warme voeten dankzij vloerverwarming

Gaat u binnenkort verhuizen of verbouwen? Dat is een goede gelegenheid om uw woning duurzamer te maken. Vraag een erkend installateur om advies voor uw situatie.

Een duurzaam begin: uw woning isoleren 

Hoe u uw huis ook wilt verwarmen, isoleren is altijd een rendabele eerste stap. Omdat uw huis de warmte beter vasthoudt, verbruikt u minder energie. Wij vertellen u welke mogelijkheden er zijn.

Vloerisolatie

Warmere voeten en een lagere energierekening. Dat zijn de voordelen van goede vloerisolatie. Vloerisolatie is net als vloerverwarming en spouwmuurisolatie een ‘no regret-maatregel’: een duurzame investering in uw woning die zich altijd terugverdient. Van isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde ervaart u het meeste voordeel.

Het plaatsen van vloerisolatie kan in een halve dag gebeuren. Via uw kruipruimte kan het isolatiebedrijf meestal de werkzaamheden makkelijk uitvoeren. Hebt u geen kruipruimte? Dan is vloerisolatie als aanvullende maatregel niet mogelijk.

Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Vanaf de buitenkant van uw huis kunt u deze ruimte laten vullen met isolatiemateriaal. Het isolatiebedrijf boort in de voegen van de buitenmuur kleine gaten. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De gaten worden daarna weer netjes dichtgemaakt. Deze maatregel zorgt dat de warmte beter in uw huis blijft.

Isolatieglas

Als uw huis verouderde ramen heeft, gaat er veel warmte verloren. Dat is niet alleen ongunstig voor uw energierekening, maar ook voor het milieu. Als u uw enkel- of dubbelglas vervangt door HR++ of triple glas, houdt u meer warmte binnen. Bovendien wordt het in uw huis stiller: u hoort minder geluiden van buiten.

Glas vervangen gaat eenvoudig en snel: vaak binnen één dag. Hebt u veel ramen of laat u de kozijnen ook vervangen? Dan kan het langer duren.

Dakisolatie

In vrijwel alle huizen gaat de meeste warmte verloren bij het dak. Hoeveel u met dakisolatie bespaart, hangt af van het isolatiemateriaal en de vorm van uw dak. Op de website van Milieu Centraal leest u meer over dakisolatie.

Vloerverwarming

Waarom vloerverwarming duurzaam is? Dat komt omdat het water minder heet hoeft te worden dan bij radiatoren. De warmte wordt namelijk over een groot oppervlak verspreid. Als u bij het plaatsen van vloerverwarming direct ook vloerisolatie laat aanleggen, verlaagt dat uw CO2-uitstoot aanzienlijk.

Zonnepanelen

Een duurzamere keuze dan zonne-energie is er bijna niet. Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen groene stroom op. Wekt u meer energie op dan u verbruikt? Dan kunt u dit terugleveren aan uw energieleverancier. Tot 2023 wordt dit jaarlijks verrekend met uw energierekening.

Helaas is niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Is uw dak niet geschikt, maar wilt u wel het gebruik van zonne-energie bevorderen? Dan kunt u bijdragen aan collectieve zonnepanelen op het dak van een voetbalstadion, school of bedrijfspand.

Gasloos wonen

Als onderdeel van de energietransitie gaat Nederland de komende decennia stap voor stap van het aardgas af. Elke gemeente maakt plannen om dit te realiseren. Als u overweegt gasvrij te wonen, is het daarom verstandig eerst naar de plannen van uw gemeente te informeren. Daarmee voorkomt u onnodige kosten en werkzaamheden.

Overweegt u na deze check om geen gas meer te gebruiken? Dan hebben wij een stappenplan voor gasloos wonen voor u gemaakt.

Subsidies voor verduurzaming

Als u uw woning isoleert en verduurzaamt, komt u mogelijk in aanmerking voor subsidies. Op de website van Milieu Centraal leest u meer over de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH).

Enexis-pijl

Interview - "zo pakte ik het aan"

In Enexis helpt  geven we je een kijkje in de meterkast van één van onze klanten. Dit keer bij Ilse, zij pakte het verduurzamen van haar woning groots aan tijdens de verbouwing. Hier lees je hoe dat ging.

Enexis-pijl

Gasloos wonen vraagt meer stroom

Wilt u van het gas af? U hebt dan misschien een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Hier leest u hoe u stap voor stap van het gas af kan.

Enexis-pijl

Van aardgas naar groen gas

Een duurzaam alternatief voor aardgas is groen gas. Maar wat is groen gas eigenlijk? En kunt u thuis al overstappen? Ontdek de antwoorden op de meestgestelde vragen hier.

Enexis-pijl

Daphne: "Ons nieuwe huis is energieneutraal"

In Enexis helpt nemen we een kijkje in de meterkast bij één van onze werknemers. Dit keer bij Daphne: zij vertelt je alles over energiebesparing.

Enexis-pijl

Interview: Daphnes blik op de toekomst

In Enexis helpt kijken we samen met een werknemer van Enexis Netbeheer naar de toekomst. Dit keer de visie van Daphne.