monteur met slimme meter

Meters

Veelgestelde vragen over meters

Wilt u weten hoe u de meterstanden van uw meter afleest? Dat hangt af van het soort meter dat u thuis heeft hangen. Op de volgende pagina helpen wij u in duidelijke stappen verder in het begrijpen van uw meter.

Hoe werkt mijn meter

Het komt zelden voor dat een gas- of elektriciteitsmeter kapot gaat. Vaak kunt u problemen met of aan uw meter zelf oplossen. Toch kan het voorkomen dat  bijvoorbeeld  het display het niet meer doet, een stand niet (meer) oploopt of de energie die u teruglevert niet (juist) gemeten wordt.  Hier vindt u deze en andere problemen aan uw meter en hoe u ze op kunt lossen.

Problemen met de meter

Wilt u een andere meter aanvragen? In sommige gevallen is het niet nodig om een nieuwe meter aan te vragen. Doorloop het stappenplan en lees óf u een andere meter nodig en hoe u hem aanvraagt.

Andere meter aanvragen

Wilt u uw meterstanden doorgeven of hebt u vragen over uw verbruik? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Meterstanden en verbruik

Onze meters moeten voldoen aan strenge eisen: ze moeten veilig zijn en goed meten. Daarom wordt een meter van Enexis Netbeheer uitgebreid getest voordat deze een meterkast in ‘mag’.

Veilige energiemeters

Over de slimme meter

Een slimme meter is een nieuw type gas- en elektriciteitsmeter. Wat kan de meter en hoe werkt het apparaat?

Lees verder

Wilt u weten hoe de slimme meter bij u thuis werkt? Bekijk en/of download de handleiding.

Lees verder

Wilt u de handleiding van de slimme meter in uw meterkast op papier hebben? U kunt een informatiepakket of handleiding aanvragen. Als wij de slimme meter net bij u hebben geïnstalleerd, is aanvragen niet nodig. U krijgt het informatiepakket binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

Informatiepakket

De slimme gas- en elektriciteitsmeter registreert meetgegevens en slaat ze op in het geheugen. U kunt uw meterstanden zelf aflezen op het display en de meter kan ze ook draadloos doorsturen. Dat gebeurt alleen met uw toestemming. Wie kunnen uw gegevens krijgen en welke keuzes hebt u hierbij?

De meter en uw gegevens

Om elektriciteit veilig en betrouwbaar te transporteren tot in uw meterkast, hebben we een goed energienet nodig. Niet alleen nu, ook in de toekomst. Door technische ontwikkelingen veranderen vraag en aanbod van energie razendsnel. En wordt het steeds ingewikkelder om ons energienet betrouwbaar en betaalbaar te houden. De slimme meter helpt bij het slimmer maken van ons energienet.

Een slimmer energienet

De slimme meter helpt netbeheerders niet alleen om het energienetwerk betrouwbaar en betaalbaar te houden. De meter biedt ook een aantal praktische voordelen. De administratie van meterstanden wordt bijvoorbeeld gemakkelijker, voor ons en voor u.

Minder administratie

Een slimme meter kan in het begin even wennen zijn. We snappen goed dat u hier vragen over kunt hebben. Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden hier.

Veelgestelde vragen over de slimme meter