Wat is all-electric?
Als u een all-electric huis heeft, gebruikt u geen gas. U kookt en verwarmt uw huis met elektriciteit. Uw energievraag wordt dan volledig elektrisch ingevuld. In de meeste gevallen gebruikt u een inductiekookplaat en warmtepomp in plaats van een gasfornuis en cv-ketel.
De voordelen van all-electric wonen
- U stoot minder CO2 uit;
- Het kan goedkoper zijn, bijvoorbeeld als u zelf energie opwekt én uw woning goed geïsoleerd is;
- Als u zelf energie opwekt, bent u minder afhankelijk van uw energieleverancier;
- U heeft mogelijk geen gasaansluiting (meer) nodig.
Subsidie voor een warmtepomp
Voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u een subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Lees meer over de hoogte van subsidies.
Elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp doet alles wat uw cv-ketel ook doet: uw huis verwarmen én warm water leveren. De warmtepomp haalt aardwarmte of warmte uit de lucht zet dit om in warmte om uw huis te verwarmen en voor warm water. Uw CO2-uitstoot daalt hierdoor met 30 tot 45%.
Waar moet u op letten?
Bij de overstap op een elektrische warmtepomp zijn er enkele punten van belang:
- Uw huis moet goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. Van uw vloer en uw muren, tot de gevel en het dak. Ook heeft u overal dubbel HR++ of triple glas nodig.
- Uw cv-ketel kan water tot 80 graden verwarmen, terwijl een warmtepomp verwarmt tot maximaal 55 graden. Daarom heeft u een aangepast verwarmingssysteem nodig. Dit noemen we lage temperatuur-verwarmingssystemen.
- Omdat u meer stroom gebruikt, heeft u misschien een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Bekijk ons stappenplan voor gasloos wonen.
Wilt u weten wat een warmtepomp kost, welke warmtepomp past bij uw situatie of hoeveel geld u bespaart? Op Verbeterjehuis.nl leest u meer over een volledig elektrische warmtepomp.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan uw huidige cv-ketel. De warmtepomp zorgt net als uw cv-ketel voor warm water en verwarming. Als het buiten heel koud is en de warmtepomp niet genoeg warmte kan verzamelen, springt uw cv-ketel bij. Een hybride warmtepomp is dus geen all-electric oplossing, maar brengt wel uw CO2-uitstoot omlaag. Op deze manier bent u ook voorbereid op toekomstige vormen van duurzaam gas, zoals groen gas.
Elektrische cv-ketel
Wilt u elektrisch verwarmen, maar niet overstappen op een warmtepomp? Dan is de elektrische cv-ketel een alternatief. Net als bij de warmtepomp zijn er ook bij de elektrische cv-ketel een aantal punten waar u op moet letten:
- Het energieverbruik van een elektrische cv-ketel ligt hoger dan bij een warmtepomp. Uw maandelijkse kosten zijn dus hoger, maar de eenmalige investeringskosten zijn lager dan bij een elektrische warmtepomp. Om de maandelijkse kosten te compenseren kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen. Daarnaast helpt goede isolatie om de kosten zo laag mogelijk te houden.
- Let goed op voor welke elektrische cv-ketel u kiest: niet alle elektrische cv-ketels zorgen ook voor warm water.
Vraag een installateur om advies
Heeft u plannen om over te stappen op een all-electric woning? Vraag een erkend installateur om advies. De installateur kan u informeren over welke mogelijkheden het best passen bij uw woning.
Koken op inductie
Steeds meer mensen stappen over op elektrisch koken. Logisch, het is duurzamer dan aardgas en makkelijker schoon te maken. Onder de kookplaten is de inductiekookplaat het meest populair. En niet zomaar: een inductiekookplaat gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten én het koken op deze plaat lijkt het meest op koken op gas. De temperatuur is namelijk snel aan te passen op inductie, hierdoor warmt de plaat snel op en koelt hij ook weer snel af. Gaat u elektrisch koken? Dan heeft u misschien een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Lees dan meer over gasloos wonen in ons stappenplan.