Wat is het verschil tussen een 1- en 3-fasenaansluiting?
Heeft u thuis een werkend stopcontact? Dan is uw woning aangesloten op het elektriciteitsnet. De aansluiting is de verbinding tussen het energienet en de groepenkast in uw meterkast. Hoeveel elektriciteit er door de kabel kan, wordt bepaald door de zwaarte van de aansluiting. Bijna alle woningen hebben een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting. Maar wat is nu precies het verschil?
Meer weten over:
Wat is een 1-faseaansluiting?
Veel huizen zijn op het elektriciteitsnet aangesloten met een 1-fase-aansluiting. Via 1 kabel (fase) komt 230 volt uw huis binnen. Een 1-faseaansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaard apparaten en een klein aantal zonnepanelen. U kunt een 1-faseaansluiting herkennen aan de tekst: 220/230 volt op de elektriciteitsmeter in uw meterkast.
Wat is een 3-fasenaansluiting?
Bij een 3-fasenaansluiting komt er via 3 kabels (fasen) 230 volt binnen. De 3-fasenaansluiting heeft meer capaciteit dan een 1-faseaansluiting. U kunt uw energieverbruik verdelen over de 3 fasen. Dit is handig als u apparaten heeft met een hoger energieverbruik. Denk aan een sauna, keramische kookplaat of via zonnepanelen elektriciteit teruglevert aan het net.
Wat is krachtstroom?
Krachtstroom, ook wel draaistroom, is nodig voor apparaten die veel elektriciteit verbruiken en meer spanning vragen dan de standaard 230 volt. Denk bijvoorbeeld aan zware machines .
Een krachtstroomaansluiting moet door een installateur worden aangelegd. Om dit te kunnen doen, heeft het pand een 3-fasenaansluiting nodig. Bij een 3-fasenaansluiting staat er tussen de fases 400 volt. Als installateur krachtstroom heeft aangelegd, kunt u apparaten met een zeer hoog energieverbruik gebruiken. In woonhuizen is krachtstroom bijna nooit nodig. Dit komt omdat huishoudelijke apparatuur vaak ongeschikt is voor krachtstroom. Laat krachtstroom daarom alleen aanleggen op advies van uw installateur.
Vraag om advies
Denkt u een andere aansluiting nodig te hebben? Neem dan contact op met een erkend installateur. De installateur kan u advies geven over de aansluiting die het beste past bij uw situatie.